Sütőolaj újratöltve – ezt is lehet szelektíven…

hulladék

A kerületben egyre többször kerül elő – hozzáteszem teljesen jogosan – a hulladék kérdésköre. Csak pár napot kell visszamenni, amikor is az FKF az Újpesti Önkormányzat kérésének eleget téve felszámolta a szelektív hulladék gyűjtőszigeteket a kerületben. Jelenleg a háztartásokban a papír és a műanyag – fém hulladékok szelektív gyűjtése teljesen megoldott. Azonban van még egy olyan lehetőség, amiről sokan nem tudnak: ez pedig a háztartási sütőolaj gyűjtésének és leadásának lehetősége a MOL töltőállomásain.

Mi magyarok egy év alatt 50.000 tonna sütőolajat használunk el egy év alatt. A sütőolaj, ha nem megfelelő helyre kerül, akkor óriási károkat tud okozni. Bár Földünk nagy részét víz borítja, azonban ennek csupán 1%-át tudjuk használni. Egyetlen egy csepp használt étolaj akár 1000 liter élővizet is elszennyezhet. Ha nem is kerül az élővízbe, akkor a csatornák falára tapadva dugulást is előidézhet. Ezért nem feltétlen megoldás az, hogy a WC-ben lehúzzuk a használt olajat, mert hosszabb távon problémát okozhat lakásunkban.

A használt sütőolajból kétféle üzemanyagot tudnak jelenleg előállítani. A biodízel akár használt növényi olajokból is előállítható, észter alapú bioüzemanyag dízelmotorok számára. Ehhez el kell távolítani a zsiradék szennyező anyagait, majd kémiai úton reagáltatják több fázisban. A biogázt szintén használt étolajból állítják elő négy kémiai reakcióval. A biodízel önmagában, fosszilis hajtóanyagok helyettesítéseként, vagy azzal keverve annak pótanyagaként használható.

A MOL 2014 óta gyűjti rendszerszinten a használt sütőolajokat. Az azóta eltelt időszakban a magyar lakosság 232 tonna sütőolajat vitt vissza a töltőállomásokra, megmentve ezzel 232000 tonna élővizet. A honlapjuk szerint nem csak az olaj, a MOL is boldog volt, hiszen a részvétel felülmúlta a várakozásokat. Ma már szerte az országban 355 töltőállomáson lehet átadni ezt a hulladékot, hogy azt újrahasznosítsák, csökkentve ezáltal hazánk CO2 kibocsátását.

Természetesen Újpesten is lehetőséged van visszavinni használt sütőolajodat. Ehhez nem kell mást tenned, mint otthon külön flakonban gyűjtened, majd elvinned a legközelebbi MOL töltőállomásra. A kerületünkben a Fóti út 130. és a Váci út 89-92. sz. alatt található MOL kutakon tudod ezt megtenni.

Forrás: http://jovoujratoltve.hu/boldogolaj

Kép: MTI-fotó: Manek Attila

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük