Megszűnt a szelektív hulladékgyűjtés a közterületeken

hulladék közélet

Tegnap posztolta Facebook-csatornánk, hogy több olvasónk is jelezte: az FKF Nonprofit Zrt. elszállította a szelektív hulladék gyűjtőszigetek konténereit a közterületekről. Az ügyben több érintettet is próbáltunk megszólaltatni, kisebb-nagyobb sikerrel. Kerestük Wintermantel Zsolt fideszes polgármestert, hogy nyilatkozzon az ügyben, valamint az FKF PR osztályát is. A kiküldött leveleinkre egyedül az FKF sajtóosztálya reagált eddig. Azt a kérdést tettük fel, hogy „miért döntött úgy az FKF, hogy a kerület több pontján megszünteti a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket„? Az FKF a következőt válaszolta: „A gyűjtőszigetek telepítéséről, visszavonásáról nem az FKF Nonprofit Zrt., hanem a kerületi önkormányzatok döntenek.” A válaszból tehát egyértelmű, hogy az FKF csak egyfajta parancsot teljesített, amikor a hét elején elkezdte felszámolni ezeket a szelektív gyűjtőszigeteket.

Kicsit próbáltunk utánajárni, hogy mi vezethetett ide. Sokszor láthattuk, hogy a gyűjtőszigetek nagy része szemetes, sokan oda hordják le egyéb kommunális szemetüket, valamint párszor spontán lomtalanító helynek jelölték ki. Ez sokaknak szúrhatta a szemét, főleg ha példának okán üveget is tároltak ott, és valakinek hajnal 5 órakor vagy éjjel 11 órakor jutott eszébe kidobni ezeket a hulladékokat. A szigetek tisztán tartásáért, tehát a lomok eltakarításáért, az üvegszilánkok feltakarításáért azonban az önkormányzati tulajdonú cég, az Újpesti Városgondnokság Kft. felelt, aki a 2017. évi beszámolójában még azzal büszkélkedett, hogy „…az egyre fogyatkozó szelektív gyűjtő edények környékének tisztítását továbbra is végezzük.

Az időzítés sem volt valami fényes: az FKF hónapok óta küzd a munkaerőhiánnyal. A cég hivatalos válaszában azt közölte az Újpesti Hírmondóval, hogy „a munkaerőpiaci helyzet, a munkaerőhiány – a többi piaci szereplőhöz hasonlóan – az FKF Nonprofit Zrt.-re is hatással van. Emiatt több más munkakör mellett a hulladékrakodói, járműkezelői és köztisztasági takarítói munkakörre is folyamatosan keressük a jelentkezőket. Ennek eredményeként előfordulhatnak időbeni csúszások egyes tevékenységeinknél, akadozhat a szolgáltatás folyamatossága, amelyet hétvégi munkavégzéssel igyekszünk pótolni.” Emiatt Újpesten 1, 2, de van olyan hely, ahol 3 hetes csúszásban vannak. Szerencsétlen az időzítés, mert ez a lakosságnál azt jelenti, hogy nem tudják a műanyagot máshová tenni, csak a kommunális kukába, vagy elhelyezték ezeket a gyűjtőszigeteken, amit most az Önkormányzat kérésének megfelelően az FKF megszüntetett.

További kérdés még, hogy ha arra hivatkozva szüntették be a szelektív hulladék gyűjtőszigeteket, mert úgyis van az FKF-nek házhoz menő ingyenes szolgáltatása, akkor a vissza nem váltható fehér és színes üvegeket ezentúl hol gyűjtse a lakosság Újpesten? A lakosság nagy részétől távol eső hulladékudvarokban? Lehetséges.

Valóban, lehet, hogy problémák voltak ezekkel a szelektív gyűjtőkkel, de biztos, hogy az a megoldás, ha a problémákat úgy oldjuk meg, hogy gyökerestül kitépjük? Ez természetesen költői kérdés, választ csak a konkrét döntés hozói tudhatják, reméljük, megismerhetjük az álláspontot. Megfelelő választ azonban nem kaptunk, mert – ahogy korábban is írtuk – a IV. kerületi Önkormányzat részéről, Wintermantel Zsolttól nem kaptunk ezidáig választ. Természetesen ha válaszolnak kiküldött megkereséseinkre, akkor frissítjük a cikket.

Foto: szelektalok.hu

Címke:

4 thoughts on “Megszűnt a szelektív hulladékgyűjtés a közterületeken

  1. Sajnos a probléma ezzel nem fog megoldódni! A hulladékot így is le fogják rakni a közterületekre! Ha esetleg újpesti Önkormányzat létrehozna egy díjmentesen működő hulladéklerakót ( természetesen mennyiségi korláttal ) amit lakcímkártya felmutatásával lehetne használni, valószínűleg nem lenne olyan sok illegális szemétlerakás! A közterületekről így is ő hordja el a saját költségén! Így viszont a lakóközösség szeméttároló konténereit hordják tele máshonnan szeméttel! Az én környezetemben működő Hádának sincs külön saját kukája, a lakók által fizetett tárolókban helyezik el a saját szemetüket! Felháborító még sem intézkedik az Önkormányzat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük