Mi várható a Parlament őszi ülésszakában? – Varju László válaszol

közélet politika

Ahogy azt korábban írtuk, célunk, hogy nagyobb betekintést engedjünk az újpesti parlamenti képviselők munkájába, és sokkal közelebb hozzuk őket a polgárokhoz. Újpest jelenleg két parlamenti képviselővel büszkélkedhet. Egyrészt április 8-án az itt lakó választópolgárok Varju Lászlót, a Demokratikus Koalíció (DK) alelnökét választották meg a választókerületben. Másrészt Dr. Zsigmond Barna Pál is bejutott a Parlamentbe a Fidesz országos listáján. Mindkettejüknek a hét elején ugyanazt a levelet küldtük ki ugyanazokkal a kérdésekkel. Ezekre a feltett kérdésekre egyedül Varju László válaszolt ezidáig, ezért egyelőre csak az ő véleményét tudjuk megjeleníteni.

Először is azt kérdeztük Varju képviselő úrtól, hogy „Ön szerint mik lesznek az általános témák a Parlament őszi ülésszakában?” Varju szerint „várhatóan a Sargentini-jelentés lesz leginkább napirenden. Az Európai Parlament több, mint kétharmados többsége kimondta, hogy az Orbán-kormány nem demokratikus, nem tartja be a jogállami szabályokat és semmibe veszi az unió értékrendjét. A DK be is nyújtja az országgyűlésnek, hogy fogadja el a Ház a jelentést, és kezdeményezzük azokat a jogszabály-módosításokat, amelyek helyreállítják a jogállami viszonyokat Magyarországon. Nagyon várjuk a 2017-es zárszámadást is, ami komoly vitákat fog generálni az újonnan elfogadott költségvetés kapcsán. A miniszterelnök vészjóslóan beszélt az őszi ülésszakról, új szellemi és kulturális megközelítést ígért, egy új korszakot, ennek alapján nagy változásokra készülünk.” – tette hozzá a DK alelnöke.

Második kérdésünk az volt, hogy „mi lesz a legfontosabb téma a korábban felsoroltak közül Ön szerint?” Varju László azt válaszolta, hogy „a Fidesz várhatóan a menekültügyet fogja tovább erőltetni, holott ezt a kérdést az Európai Unió már megoldotta. Magyarországra ma naponta egy, azaz egy illegális bevándorló érkezik, az Unió pedig jól halad a közös európai határőrizet kialakításában. Ma erősen úgy fest, hogy Orbán a leginkább bevándorlás párti politikus: szemmel láthatóan a ma már nem is létező konfliktus fenntartásában érdekelt. Legalább addig sem az ország igazi problémáival kell foglalkozniuk. Válság van az egészségügyben, az oktatásban, folynak a gyalázatos kilakoltatások, magyarok százezrei hagyják el az országot, virágzik a korrupció. Van itt feladat bőven.

Következő kérdésünk az volt, hogy „Milyen egyéni célt szeretne elérni az őszi ülésszakban?” Varju László azt mondta, hogy „számomra most különösen fontos az otthonápolás ügye. Civil szervezeteikkel  kapcsolatot tartva megismertük problémáikat. Most azért harcolunk a kormánnyal – és a Költségvetési bizottság elnökeként ezt különösen fontosnak tartom -, hogy ismerjék el foglalkoztatási jogviszonynak az otthonápolást, és emeljék meg az ezért járó juttatást. Emellett kiemeltem kezelem a devizahitelesek sorsának alakulását, és a kilakoltatásokat, pozíciómból adódóan pedig a rendkívül magas költségvetési hiányt is.

Utolsó kérdésünk arra vonatkozott, hogy „mit szeretne Újpesten véghezvinni, milyen témákat tudna támogatni a mostani időszakban?” Az április 8-án megválasztott képviselőnk azt mondta, hogy „elsősorban a hátrányos helyzetbe került polgártásainknak szeretne segítséget nyújtani. Újpesten ugyanúgy problémát jelentenek a kilakoltatások, mint az ország más táján, fontos küzdenem azért, hogy egy gyerek, terhes anyuka, gyermekét egyedül nevelő szülő se maradhasson utcán, és a családok egyben tartása is ugyancsak kardinális kérdés. Sok újpesti állampolgár keresett meg az Észak-újpesti patika ügyében, amiben aláírásgyűjtést is kezdeményeztünk, de ugyanilyen probléma a káposztásmegyeri térségben a posta kérdése is. Minden állampolgári megkeresést megvizsgálva tesszük a dolgunkat a jövőben, így mindig azok a témák kerülnek előtérbe, amiket az állampolgárok átadnak számomra. Nagyon fontosnak tartom a párbeszédet, az ajtóm mindig nyitva áll minden választópolgár számára, függetlenül attól, hogy honnan érkezik, hiszen megválasztásommal én minden újpesti képviseletét is magamra vállaltam, melyet természetesen nagyon szívesen csinálok.

Fotó: blikk.hu

Címke:

1 thoughts on “Mi várható a Parlament őszi ülésszakában? – Varju László válaszol

  1. Szeretném jelezni, hogy Hegedűs Lórántné is újpesti képviselő, ő kezdeményezte az Árpád kórház felújítását és újranyitását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük