Greenpeace: Súlyosan szennyezett a levegő több budapesti iskola környékén

egészség

A mért eredmények többször is meghaladták a nitrogén-dioxidra (NO2) megadott köbméterenként 40 mikrogrammos éves határértéket, 17 helyszínből 8 esetében 50-70 mikrogramm/köbmétert mutattak” – mondta Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország Egyesület légszennyezési szakértője arról a vizsgálatról, amelyet a szervezet március második felében folytatott Budapesten. 

A 17 fővárosi általános és középiskola előtt felszerelt mérőeszközzel ugyan csak kéthetes periódusban vizsgálták a NOszintjét, de feltételezhető, hogy nem csak a mért időszakban, hanem éves szinten is rossz a levegő minősége ezeken a helyszíneken, mivel az elmúlt évek statisztikái azt mutatják, hogy Budapesten rendszeres az éves (tehát az év minden napjára számított) légszennyezettségi határértékek átlépése – mondta a Greenpeace szakembere az idei asztmavilágnapra időzített sajtótájékoztatón. 

Ezt az jelenti, hogy éppen ott, ahol sok gyerek fordul meg és tartózkodik huzamosabb ideig, a levegő még annál is rosszabb lehet, mint amit a mérőállomások mutatnak” – fogalmazott Simon. A helyzet máris tragikus: bár a vonatkozó jogszabály szerint évente csupán 18 alkalommal léphető túl egy mérőállomáson az órás határérték, ehhez képest idén május 7-re a budapesti Teleki téren már 77-szer, a budapesti Kosztolányi Dezső téren 49-szer mért többet az automata műszerállomás.


Feketével a határérték feletti, pirossal a határértéket elérő, naranccsal az ahhoz közeli, sárgával pedig az alatti nitrogén-dioxid-szintet elérő mérési helyek. Az üres körök a hivatalos mérési pontokat jelölik. Forrás: Greenpeace Magyarország

A budapesti iskolák környékén végzett légszennyezésmérés interaktív térképes változata itt böngészhető.

Újpesten a Pécsi Sebestyén Ének-zenei Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolánál (1041 Budapest, Lőrinc utca 35-37.) és Káposztásmegyeren mértek a Greenpeace szakemberei. A mért érték (33,98 és 32,80 µg/m³) nem azt jelenti, hogy ez egyenlő az éves átlaggal: azaz ha 40 μg/m³ feletti az érték, akkor sem beszélhetünk hivatalosan határérték-túllépésről, de érdemes fokozottan figyelni az adott terület szennyezettségére, és lépéseket tenni a levegőtisztaság érdekében – írja a Greenpeace. Mindkét mérőállomás megkaphatja tehát a piros színezést (a káposztásmegyeri állandó mérőhely, ezért fehér kör).

Forrás: Qubit.; kép: Greenpeace / Járdány Bence

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük