Népszava: Már nem közfeladatot ellátó személy a tanár

oktatás

Jogalkalmazási problémák merültek fel a bíróságokon a pedagógusokat érintő ügyekben, miután egy törvénymódosítás miatt a pedagógusokat és más iskolai alkalmazottakat már nem lehet közfeladatot ellátó személyeknek tekinteni – írja a Népszava egy bírósági körlevélre hivatkozva.

A közfeladatot ellátó személyek különleges védelem alatt állnak, az ellenük elkövetett bűncselekmények komolyabb büntetést vonnak maguk után. Ha a pedagógusok már nem tartoznak ebbe a körbe, ezt a minősítő körülményt nem lehet alkalmazni például a tanárok elleni iskolai erőszakkal kapcsolatos esetekben.

A lap a birtokába került körlevél alapján azt írja, bár a Büntető törvénykönyv jelenleg is hatályos szövege alapján a pedagógusok közfeladatot ellátó személyeknek minősülnek, a köznevelési törvény erre vonatkozó része idén január 1-től már nem hatályos. Márpedig a Btk. a köznevelési törvényre hivatkozik a pedagógusok közfeladati jogállásával kapcsolatban.

A bírósági levélben azt írják, ezzel a Btk. rendelkezése elvesztette a jogszabályi hátterét, kiüresedett, így a mostani jogszabályi környezetben a pedagógusok és más iskolai alkalmazottak büntetőjogi szempontból közfeladatot ellátó személynek nem tekinthetők.

A köznevelési törvény erről szóló szakaszát a pedagógusok új életpályájáról szóló, idén januárban életbe lépett státusztörvény helyezte hatályon kívül.

A lap szerette volna megtudni a Belügyminisztériumtól, hogy mi a véleménye a bíróságokon felmerült jogalkalmazási problémáról, mi indokolta a köznevelési törvény vonatkozó részének hatályon kívül helyezését, illetve a pedagógusok jelenleg közfeladatot ellátó személyeknek minősülnek-e, de kérdéseikre nem kaptak választ.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük