149 millióért újul meg az UTE-vízitelep Óbudán

sport

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) vagyonkezelésében működő Urányi-Fábián vízitelep új épületrésszel gazdagodik, így a szakosztály versenyzői – köztük az ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danuta – ősszel már lényegesen jobb körülmények között kezdhetik meg az alapozást. A beruházás forrásait az anyaegyesület (UTE) és az MKKSZ közösen teremtette elő.

2013 nyarán a dunai árvíz jelentős pusztítást végzett az UTE vízitelepén. A károk helyreállításához komoly összefogás kellett, a szakosztály előbb a létesítmény árvízvédelmét oldotta meg, majd elsősorban az MKKSZ-től kapott sportágfejlesztési támogatásokból 2014-ben felújították a telep főépületét is, a lila-fehérek kajak-kenu bázisa abban az évben kapta meg az Urányi-Fábián nevet. A munkálatok most folytatódnak a Tímár utcában.

A kormánytól kapott kiemelt sportágfejlesztési támogatások jelentős részét arra fordítjuk, hogy a hosszú évtizedek alatt leromlott csónakházak megújuljanak” – mondta Schmidt Gábor, a MKKSZ elnöke. „Eddig szerte az országban több mint 50 helyen történtek felújítások és bővítések. Nagyon örülök, hogy a sportág első olimpiai bajnokairól elnevezett, Urányi-Fábián vízitelep – az UTE és a szövetség összefogásának eredményeként – fejlesztésre kerül. A klubbal közösen kiírtuk a közbeszerzést, majd megkötöttük a szerződést a nyertes ajánlattevővel, így a munkálatok rendben elkezdődtek.

A fejlesztésnek köszönhetően komfortosabban fognak elférni sportolóink a telepen és az új tornateremben saját súlyos gyakorlatokat végezhetnek majd, ami hozzájárul a még minőségibb munkához” – mondta a beruházásról Doma Gergő, az UTE kajak-kenu szakosztályának igazgatója.

Az anyaegyesület az építkezésre szánt összeget abból a pénzből fedezi, amit a hat nagy fővárosi egyesület kapott a kormánytól létesítményfejlesztésre. Ez az UTE esetében 6 milliárd forint volt, ahogy a korábbi hírek erről beszámoltak. Ebből a 6 milliárd forintból fizetik egyébként a Mészáros-féle ZÁÉV Zrt. által megépítendő 4,7 milliárd forintos jégcsarnokot is.

Az UTE hozzájárulása fedezi a vízitelepen zajló beruházás 70 százalékát (104 millió forintot), a dráguló építőanyagárak miatti többletköltségeket pedig az MKKSZ állja. A munkákat az ÚJLAKI ÉPÍTŐ Kft. végzi nettó 149 millió forintért. Érdemes azt is megjegyezni, hogy itt jól becsülték meg az árat, szemben a jégcsarnok kezdeti 2,2 milliárd forintos bekerülési költségével szemben.

A munkálatok a Tímár utcában már elkezdődtek és várhatóan a nyár végéig tartanak, a létesítményben a sportolók felkészülése addig is biztosított. A kibővített épületrészt a tervek szerint szeptembertől használhatja majd a szakosztály.

Forrás: MTI, kozbeszerzes.hu; borítókép: MKKSZ

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük