Karácsony Gergely: Toronyházak nem épülhetnek Rákosrendezőn!

Budapest

A világörökségi védelem alatt álló Hősök tere látványát elrondító toronyházak egészen biztosan nem épülhetnek Rákosrendezőn – ezt mondta a főpolgármester azután, hogy Lázár János bejelentett egy nagyszabású beruházást az érintett területen. Karácsony Gergely azzal érvelt, hogy a kormányfő szerint csak az épülhet Budapesten, amit a fővárosiak támogatnak – számolt be elsőként a Magyar Hang.

Új millenniumi városrész épülhet a rákosrendezői vasútállomás helyén és közelében egy hatalmas beruházás keretében – jelentette be Lázár János a „mini-Dubajnak” csúfolt elképzelésekkel kapcsolatban. A magánbefektetővel vagy magánbefektetőkkel még zajlik az egyeztetés és előkészítés alatt van egy nemzetközi szerződés 5 milliárd eurós értékben. Lázár János azt nem árulta el, hogy kiről vagy kikről van szó, de szavaiból arra lehet következtetni, hogy a korábbi híreknek megfelelően arab üzletemberek lehetnek. Az egyelőre kérdéses, hogy mindennek része lesz-e a korábbi hírek szerinti toronyház, bár Lázár János is elismerte, hogy a mai építészetben ez benne van.

A miniszter egyúttal azt is kiemelte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök elvárásokat is megfogalmazott. Az első ilyen, hogy középszerű dolog nem épülhet, vagyis „mi soha nem mini-Dubajt építünk, hanem maxi-Dubaj lesz, ha megépül”. A második kormányfői elvárás, hogy magyar építészetnek kell lennie, a harmadik pedig, hogy egyrészt közösségi célt szolgáljon és csak másodsorban magánérdeket. Orbán Viktor azt is leszögezte, hogy csak olyat építhetnek, ami Budapest számára elfogadható, a miniszterelnök szavai szerint Budapest ellen építeni nem lehet, ami majd felépül, ahhoz meg kell nyerniük a fővárosiak támogatását.

Karácsony Gergely minderre hivatkozva nem sokkal később leszögezte, hogy jó dolognak tartja a terület fejlesztését és a magántőke bevonását is, de toronyházak nem épülhetnek Rákosrendezőn. Nekik már voltak korábban is terveik, ennek része, hogy megfizethető lakások épüljenek, zöldfelületet is terveztek és közösségi célú beruházásokat. Szerinte egyébként előbb kellene a kormánynak a fővárossal tárgyalni és utána megállapodni a vélhetően arab befektetőkkel.

Címke:

1 thoughts on “Karácsony Gergely: Toronyházak nem épülhetnek Rákosrendezőn!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük