Életet mentett a szén-monoxid-érzékelő a Tábor utcában

baleset

Szén-monoxid-érzékelő jelzése miatt riasztották a tűzoltókat még pénteken a negyedik kerületbe, egy Tábor utcai családi házhoz, írja a katasztrófavédelem. A helyszínre érkeztek a gázszolgáltató munkatársai is, akik kimutatták a mérgező gázt a levegőben, és kizárták a hálózatból a meghibásodott készüléket. A lakásból egy embert kivizsgálásra kórházba vittek a mentők. – írja az ittlakunk.hu.

A szén-monoxid gáz színtelen, szagtalan a levegővel könnyen elegyedő, már kis mennyiségben is halálosan mérgező gáz. Jellemzően a tüzelő-fűtő berendezések vagy a kémények nem megfelelő működése miatt kerül a lakás levegőjébe.

A tűzoltók felhívják a figyelmet a fűtő- és tüzelőberendezések, illetve a kémények rendszeres, szakszerű ellenőrzésének fontosságára, valamint arra, hogy a lakás szellőző nyílásait soha nem szabad eltömíteni! Szintén fontos a rendszeres szellőztetés, valamit a szakboltokban vásárolható szén-monoxid-érzékelő berendezések elhelyezése.

Ha valaki érzi magán a szén-monoxid-mérgezés tüneteit, azonnal menjen a szabad levegőre, és tárcsázza a 112-es segélyhívót! A tüneteket az alábbi ábrán mutatjuk.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük