Az újpestiek kérdéseire válaszolt kerületünk vezetése

önkormányzat Újpest

Számos kérdés érkezett Újpest önkormányzatához, amelyre kerületünk vezetői közmeghallgatáson válaszoltak. Először Déri Tibor polgármester beszélt, majd az alpolgármesterek válaszoltak a területüket érintő kérdésekre.

Sok kérdésre természetesen sok választ kellett adni, így a teljesség igénye nélkül válogattunk ki a kerület érintő témákra adott válaszokból:

Víztorony
– Újpest emblematikus intézménye a Vízművek tulajdonában van, a Vízművek el is adná, de a jelenlegi körülmények között az önkormányzat erre nem képes több tízmillió forintot költeni. Ezzel együtt dolgoznak egy megállapodáson a Vízművekkel, hogy a közeljövőben felújítsák és funkciót találjanak az épületnek. 2021-ben tervpályázatot fognak meghirdetni építészhallgatóknak, majd a pályázatok közül egy szakmai zsűri és az újpesti lakosok fogják kiválasztani a nyertest.

Strand
– Ez egy nagyon drága beruházás, és most, amikor a kormány idén 2-2,5 milliárdot, 2021-ben pedig 3-3,5 milliárdot von el Újpesttől, akkor sajnos nem a strand, hanem a város működtetése az elsődleges feladat. Magánbefeketetőket szívesen látnak, de az önkormányzatnak erre a következő két évben biztosan nem lesz pénze.

Gyorsulási versenyek
– A rendőrség szerint a gyorsulási versenyek lényegében kiszorultak a kerületből. Inkább az autók hangja a zavaró, de ezek gyárilag készülnek így, ebben a formában kapják meg a forgalmi engedélyt, így a rendőrség nemigen tud fellépni ellenük.

Kerékpárutak
– A Rózsa utca, az István út és a Pozsonyi utca felújítása során nagyobb hangsúlyt kap a kerékpáros közlekedés, mert az önkormányzat eleve fontosnak tartja a kerékpáros közlekedés fejlesztését.

Szúnyoggyérítés
– A kémiai irtás helyett tervezett biológiai irtást készülnek bevezetni, és bevonnak olyan területeket is, amelyek korábban kimaradtak. Olyan irtóanyagot szeretne a kerület, amely csak a szunyoglárvákra hatásos.

Az előző önkormányzat ügyei
– Több ügyben folyik a nyomozás, de a büntetőeljárás lefolytatása során a rendőrség nem adhat tájékoztatást.

– Az önkormányzat célja egyes vitás kérdések tárgyalásos uton történő rendezése, de ebben nem mindenki partnere az önkormányzatnak. Ezekben az esetekben feljelentésekre kerül sor, mint ahogy jelentős kár okozása miatt feljelentést tett a Városgondnokság, ahol most egy újabb, 200 millió forintos úgy is felszínre került.

– Egy építőipari cégnek közvetlenül a választások előtt 48 millió forintot fizettek ki, építkezés nem történt, itt is lépni fog az önkormányzat.

– Számos gond akad a Megyeri Tigrisek csarnokával, ezek feltárása folyamatban van.

– Az előző önkormányzat 138 millió forintot fizetett ki értékpapírok kezelésére az XLS Consultingnak, amely szerződés számos problémát felvet, ezen is dolgoznak az önkormányzat jogászai.

– Az ilyen ügyekben nagyon fontos a megfelelő előkészítés, így az igazságügyi szakvélemény elkészítése három hónapig tart. Ez időigényes, de rá kell szánni az időt, mert a megfelelő előkészítés nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az önkormányzat sikerrel pereljen.

UTE
– A Gyakorló úti jégkorong-csarnok befejezése az UTE és nem az önkormányzat ügye. Az UTE az közölte az önkormányzattal, hogy az építkezés műszaki részére nem állt rendelkezésére elég pénz, ezért a műszaki tartalmat részekre bontották, és jelezték a minisztérium felé a többlettámogatás iránti igényt. A koronavírus okozta helyzetben csak most írják ki az új pályázatot, addig zajlik az eddig elkészült részek műszaki átvétele.

– Az UTE-vel az önkormányzat nyári táboroztatásban együttműködést tervez.

– 2020-ban Újpest nagyjából 1 milliárd forintot költ a létesítményekre, amelyeket szerződések határoznak meg.

– A sportlétesítmények közötti vitákba az önkormányzat nem szólhat bele.

– Őze István díszpolgárságának visszavonása nincs napirenden, mert annak pontosan meghatározott szabályai vannak, amelyek jelenleg nem állnak fenn.

Sajtó, média
– Az újpesti lap, tv és internet az Újpesti Sajtó Kft.-hez tartozik, a műkődési feltételek átláthatóan fent vannak mind a kft., mint az önkormányzat honlapján. A Kft.-nél dolgozók fizetése nem nyilvános.

– Az Újpesti Napló már digitális formában is elérhető, de mivel kevesen regisztráltak erre a formátumban, egyelőre mindenki továbbra is megkapja a nyomtatott lapot. Akik regisztráltak, azok a megjelenés reggelén elekronikus formában is megkapják a Naplót.

– A kerületi televízió ügyében a DIGI médiaszolgáltatóval folynak tárgyalások, hogy a tv kerüljön be a kábelszolgáltató kínálatába. Addig a kerületi tv műsorai saját YouTube csatornájukon nézhetők.

Köztéri edzések
– A Városháza melletti edzőtermet nem a meleg, hanem a koronavírus miatt nyitották meg júliusban, hiszen sokáig zárva voltak a konditermek. A sikeres homokozó mellett az önkormányzat a felnőttek számára is szeretett volna sportolási lehetőséget biztosítani, amely egyben közösségépítésre is alkalmas. A járványveszély szülte előírásoknak tökéletesen megfelel, ráadásul naplót vezetnek a szabadtéri konditermet használókról, így ha valaki megbetegszik, azonnal érthetsíthetik az azonos időben ott tartózkodókat. A gépek nem DK-kékek, Finnországban készültek, és egységesen ilyen színűre gyártják azokat.

Újpesti Rendezvénytér
– Számos sikeres előadásnak adott már helyet, mielőtt kénytelenek lettek volna bezárni, fellépett ott a Budapest Bár vagy Kern András, akiknek az előadásaira hetekkel korábban elfogytak a jegyek. Számos előadás a járvány miatt elmaradt, ezek bepótolására az ősz folyamán remélhetőleg sor kerül, és kamaradarabok bemutatását is tervezik.

Szaghatások
– A gyógyszergyár környékén ilyen előfordulhat, durva szaghatások esetén azonban hívják a 112-es számot, és tegyenek bejelentést.

Térfigyelő kamerák
– Az önkormányzat saját finanszírozásában folytatja a térfigyelő kamerarendszer kiépítését. Az új kamerák felszerelése a rendőrség javaslatai alapján történnek, 21 kamerát terveznek felszerelni, végleges helyükről az önkormányzat szakbizottsága dönt.

– Olyan helyekre is kerülnek kamerák, amelyeket sokan szemétlerakónak használnak, így ezek az illegális hulladéklerakók is visszaszoríthatók.

Varju László országgyűlési képviselő is részt vett a közmeghallgatáson

Köztisztaság
– Az önkormányzat természetesen támogatja a lakosság önkéntes szemétszedési akcióit, és biztosít számukra minden szükséges felszerelést. Ezeken az akciókon az önkormányzati képviselők, városvezetők is szívesen és rendszeresen részt vesznek.

Buszmegállók
– Az elhanyagolt buszmegállók felújítását folytatja az önkormányzat, jelenleg is folyamatban vannak felújítások.

Tanácsköztársasági emlékmű
– Az önkormányzat nem kívánja megtartani, de lebontani sem, ezért már folynak a tárgyalások arról, hogy a Szoborparkba kerüljön. A tárgyalásokat a járvány hátráltatta, de hamarosan folytatódnak.

– Országzászló felállítására csak az emlékmű eltávolítása után, a park újratervezése során kerülhet sor.

Ady-park
– Az Ady-központ jelenleg magántulajdonban van, az önkormányzat felvetésére, hogy ott parkot is alakítsanak ki, a tulajdonos az eddigi 500 millió forinton felül további 250 millió forintot kért, s ezzel egyelőre lehetetlenné teszi a terület visszavásárlását.

Köztéri órák
– Az önkormányzat rendbe fogja hozatni és újra működőképessé teszi a közterületeken elhelyezett órákat.

Újpesti Hírmondó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük