Új kórházak? Ugyan! A fideszes államtitkár inkább újabb kórházbezárásokra utalt

Budapest egészség Újpest

A magyar egészségügyi rendszer átalakításának sürgős szükségességét hangsúlyozta Takács Péter egészségügyi államtitkár egy közelmúltbeli konferencián, ahol körvonalazta azokat az irányvonalakat, amelyek mentén a kormányzat a következő években el szeretné végezni a kórházstruktúra és alapellátás átalakítását. A konferencián elhangzottak a Szabad Európa összefoglalójában is megjelentek.

Takács a beszédében nem használta a „kórházbezárás” kifejezést, de világosan jelezte, hogy a városi kórházak funkciói alapvetően átalakulnának, és számos ellátási forma centralizálódna megyei szinten. Az államtitkár kritikusan szólt a jelenlegi egységes orvosi bértábla rendszerről is, jelezve a változtatás szükségességét.

Az egészségügyi rendszer racionalizálására tett javaslatok között szerepel a kisebb, illetve kevéssé kihasznált háziorvosi praxisok összevonása és a megyei kórházak megerősítése, amelyek a jövőben minden megyében központi szerepet kapnának. Takács hozzátette, hogy a háziorvosok továbbra is látnák el az ügyeleteket, annak ellenére, hogy az átlagéletkoruk 60 év körül van.

Az államtitkár által említett új ügyeleti rendszer sikereiről is szólt, megjegyezve, hogy az indítása óta 450 ezer ellátási esemény történt, melynek 15-20%-ában telefonos iránymutatás is elegendő volt. Ezzel jelentősen csökkent az indokolatlan mentőkivonulások száma.

Takács szólt a nemzetgazdaság teljesítőképességéhez szabott egészségügyi ellátás fontosságáról is, kiemelve, hogy az üzemgazdasági elvek alapján nem minden megyei, sőt városi szinten sem biztos, hogy minden ellátás elérhető lesz. A jövőbeni struktúrában csak bizonyos kórházak lennének felelősek a komolyabb műtétek és ellátásokért.

Az újpesti kórház kapcsán Takács kijelentése a Fidesz újpesti kampányát is keresztülhúzza, tekintve, hogy a párt kampányolása álszent és hiteltelen, figyelembe véve a tervezett kórházstruktúra átalakításokat.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük