A bevizsgált húsok 88%-ában műanyagot találtak
Másfél tucat húskészítményt vizsgáltak, és nem volt olyan, amelyben ne lett volna mikroműanyag. Még a húst helyettesítő vegán termékekben is kimutatták a szennyeződést. – írja a HVG.
A Torontói Egyetem kutatói 16 fehérjetípusból vettek mintát, köztük magasan feldolgozott fehérjetermékekből és minimálisan feldolgozott friss élelmiszerekből is. A lazac és a garnéla mellett vizsgálták többek között a csirkemellet, a sertéskarajt, a bélszínt, a csirkefalatokat, valamint a növényi alapú „halrudakat”, nuggetseket, tofut és a marhahúst helyettesítő növényi alapú húspogácsát is.
Az eredmény az Environmental Pollution című tudományos lapban jelent meg: mind a 16 fehérjetípusban volt mikroműanyag, összesen a vizsgált – különféle márkájú – minták 88 százalékában mutatták ki a szennyeződést.