Mától két HÉV-vonalon is ritkábban járnak a szerelvények

Budapest Közlekedés

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, a közösségi médián keresztül osztott meg egy fontos üzenetet a város lakóival: a HÉV, Budapest agglomerációját kiszolgáló elővárosi vasút, ritkított menetrenddel fog közlekedni a szentendrei és a ráckevei vonalakon. Ez a változás jelentős hatással van a város közlekedésére.

A HÉV-vonalakat 2016-ban vette át az állam a fővárostól, és azóta számos fejlesztés történt a budapesti közösségi közlekedésben. Ezek közé tartozik az M3-as metró megújulása és a városi járműpark jelentős bővülése, új villamosok, trolik és buszok érkezése. Ennek ellenére, a HÉV szerelvényeivel kapcsolatos problémák folyamatosak. A főpolgármester szerint ezek a járművek tovább rohadnak, és a géppark állapota olyannyira leromlott, hogy csökkenteni kellett a járatok számát.

A főpolgármester hozzátette, hogy a főváros jelentős összegeket fizetett az államnak a HÉV-ek városon belüli üzemeltetéséért, és ez az összeg évről évre növekedett. Az állam még több pénzt követel, miközben a szolgáltatás színvonala romlik. A kormány és a főváros közötti megállapodás alapján a járatok számát nem lehetett volna csökkenteni a főváros hozzájárulása nélkül, de a kormány nem hosszabbította meg ezt a megállapodást, ami a mostani változásokhoz vezetett.

Karácsony Gergely hangsúlyozza, hogy ha a kormányon múlna, nemcsak a fővárosnak, hanem az utasoknak is többet kellene fizetniük a rosszabb szolgáltatásért, és hamarosan egy külön bérletre lenne szükség a HÉV használatához. A főpolgármester azonban kijelentette, hogy ők ezt nem fogják hagyni, és megvédenek minden jogot, amely a Budapest-bérlethez kapcsolódik. Ez az ügy fontos kérdéseket vet fel a városi közlekedés és a kormányzati felelősség terén.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük