A NER kaparinthatja meg a Tungsram legértékesebb újpesti ingatlanjait

Újpest

Mint ismeretes, a Tungsram vezetésének nem sikerült megegyeznie hitelezőivel, így felszámolás alá kerülhet az újpesti nagy múltra visszatekintő patinás cég. Mindez nagyrészt annak az állami tulajdonú EXIMBANKnak köszönhető, mely óriási hitelt nyújtott az újpesti székhelyű cég számára, és nem fogadta el a Tungsram által felkínált egyezséget.

Ahhoz, hogy megértsük az Tungsram-ingatlanok helyzetét, fontos látni, hogy az ingatlanok nagyrészt két cég tulajdonában vannak. Egyrészt a Tungsram Operation Kft. tulajdonolja/tulajdonolta a Megyeri út 2., a Váci út 77., a Megyeri út 6., a Tungsram utca 51. és a 74350 helyrajzi számú ingatlanokat. Másrészt van egy ingatlankezelő cég is, melynek neve Tungsram Real Estate Kft. Ez utóbbi birtokolja/birtokolta a Fóti út 141., az Üdülő sor 1. (volt Tunsram strand), a Váci út 104., a 75100/2 és 75100/7 helyrajzi számú (szintén Fóti út 141. melletti) ingatlanokat.

Amennyiben lekérjük a megadott címekhez és helyrajzi számokhoz tartozó tulajdoni lapokat, láthatjuk, hogy a Tungsram Operation Kft. ingatlanjain egy 20 milliárd forintos és egy összesen 84 millió eurós EXIMBANK által bejegyzett jelzálog volt megtalálható. Ha ezt a két számot összeadjuk egy gyors átváltás után, akkor nagyságrendileg egy 53 milliárd forintos hitelt láthatunk, melyeknek fedezetei az újpesti, a nagykanizsai, a kisvárdai, a hajdúböszörményi és a zalaegerszegi ingatlanok is.

A Tungsram Real Estate Kft. tulajdonában álló ingatlanok esetében pedig 2023.01.15.-ig vételi jog volt bejegyezve a 2A Ingatlan Kft. részére. E cégnek egyik tulajdonosa a Solva Alpha Kft., akinek egyik tulajdonosa a 4Z Investments Zrt., ami egyszemélyben köthető Hernádi Zsolthoz, a MOL elnök-vezérigazgatójához. A másik egy szintén a NER-hez ezer szálon köthető vállalkozóé, Szivek Ferencé.

Forrás: https://2aingatlankft.hu (2023.02.22.)

Az, hogy mi lesz pontosan az ingatlanok sorsa, egyelőre nem tudni, azonban az ingatlanokat a 2A Ingatlan Kft. a honlapján is hirdeti. Az viszont élesen kirajzolódik, hogy Újpest nagyon értékes ingatlanjairól van szó, melyek most bár még ipari területekként vannak nyilvántartva, de a mostani helyzetben az önkormányzatot teljesen megkerülve, kormányzati támogatás mellett, bármilyen építési kategóriába is besorolhatók. 

Az esetről nagyon részletesen az Átlátszó számolt be, mely IDE KATTINTVA érhető el.

Címke:

2 thoughts on “A NER kaparinthatja meg a Tungsram legértékesebb újpesti ingatlanjait

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük