Budapest közigazgatási területén nem lehet akkumulátorgyár – döntött a Fővárosi Közgyűlés

Budapest környezet közélet

Budapest nem engedi be az Orbán-kormány akkumulátorgyárait, a fővárosi koalíciós frakciók határozati javaslatot nyújtottak be – közölte a Demokratikus Koalíció.

Szaniszló Sándor, a Demokratikus Koalíció (DK) fővárosi frakciójának vezetője elmondta, hogy a DK kezdeményezésére a fővárosi koalíciós frakciók úgy döntöttek, hogy elébe mennek Orbán Viktor terveinek, és megakadályozzák az emberek egészségére és környezetére veszélyt jelentő akkumulátorgyárak építését Budapesten.

Ezért a XVIII. kerület polgármestereként – három kollégámmal, Horváth Csabával (XIV. kerület), V. Naszályi Mártával (V. kerület) és Soproni Tamással (VI. kerület) együtt – határozati javaslatot nyújtottunk be a Fővárosi Közgyűlésnek

– mondta el Szaniszló.

A Demokratikus Koalíció által kezdeményezett határozati javaslat kimondja, hogy Budapest közigazgatási területén az érintett lakosok beleegyezése nélkül nem létesülhet akkumulátorgyár. Az előterjesztés rögzíti, hogy az ilyen üzemek előkészítő eljárásaiban semmilyen tényt és adatot nem lehet eltitkolni a nyilvánosság elől. A közgyűlési javaslat azt is kimondja, hogy a helyben élők érdekei mellett minden mást megelőző érdek a természeti környezet, a víz, a föld és az élővilág védelme, továbbá a fenyegető klímaváltozás megállítása. Amennyiben a határozatban felsorolt feltételek bármelyike nem érvényesül, a Fővárosi Közgyűlés nem ad közútkezelői, tulajdonosi, illetve más hasonló hatású hozzájárulást hatósági eljárásokban az akkumulátor-gyártás bármely területén közreműködő üzemeknek, telephelyeknek. 

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük