Tungsram strand – avagy az ingatlan, aminek senki nem akar a gazdája lenni

önkormányzat pénz politika Újpest

Nem hiába.

Politikai hacacárét próbál kreálni a Fidesz újpesti helytartója, Wintermantel Zsolt az újonnan felreppent volt Tungsram strand területének eladásából, pedig ebben gyakorlatilag semmi új nincs. A terület tulajdonosa ugyanis már majdnem 2 évvel ezelőtt (legkorábbi visszatölthető állapot 2021 novembere) meghirdette a Tungsram értékes ingatlanjait eladásra, de azt évek óta nem sikerül neki eladnia. Ráadásul Újpest Önkormányzata lenne az első, aki beleszólhatna az eladásba, ugyanis a 23/2018. önkormányzati rendelet szerint elővásárlási joga van az ingatlanra vonatkozóan.

No de tekintsünk vissza kicsit, mi történt azóta, hogy arról írtunk: A NER kaparinthatja meg a Tungsram legértékesebb ingatlanjait. Erről az Átlátszó is írt egy hosszú cikket, érdemes elolvasni.

Nos, azóta eltelt pár hónap alatt tényleg megtörtént az, amire számítani is lehetett: valóban a NER kezébe került az ingatlan. Azonban egy érdekes szereplő is felbukkan az ingatlankimentés körül – méghozzá a Tungsram német vezetője, Jörg Bauer.

Elképesztően nagy cégháló rajzolódik ki az ingatlan körül. Röviden: jelenleg a Tungsram Real Estate Kft. a terület tulajdonosa, ami gyakorlatilag csupán a nevében Tungsram. Ennek a cégnek a tulajdonosa 2023.02.08.-tól az a cég, amelyik már egy ideje hirdeti eladásra: a 2A Ingatlan Kft. A 2A Ingatlan Kft. pedig a Solva Alpha Kft. és az A-Silver Investment Zrt. Az előbbi köthető a tandemben járó MOL-vezérhez, Hernádi Zsolthoz, valamint Szivek Ferenchez; az utóbbi viszont egy cégen keresztül csatlakozva egyenesen a Tungsram volt elnök-verérigazgatójához, Jörg Bauerhez volt köthető 2022 novemberétől egészen 2023. június 20.-ig. Az, hogy mi történt a nagyjából bő féléves tulajdonlása alatt, mindenkinek a képzeletére bízzuk.

Sokatmondó egyébként az a tény, hogy ennek a cégnek gyakorlatilag semmi köze nincs a Tungsramhoz, az ingatlant korábban tulajdonló Tungsram Ingatlan Kft. ez év februárja óta már nem tulajdonos a Tungram Real Estate Kft. nevű cégben, ráadásul felszámolás alatt is van. Ez az ingatlan, valamint a Fóti úti ingatlan is így került át tehát a 2A Ingatlan Kft.-hez, aki most is árulja tehát ezeket az ingatlanokat. A milliárdos tartozásokat felhalmozó, a beszállítókat csak részben kifizető Tungsram felszámolásakor így ezek az ingatlanok már nem szerepelnek a nyilvántartásukban, ezért az is kijelenthető, hogy kimentették a vagyont, azok a felszámoló számára már érinthetetlenek.

2013-ban az akkori országgyűlési képviselő, Hollósi Antal (Fidesz) és Wintermantel Zsolt (Fidesz) polgármester – elmondásuk alapján – már egyeztettek. Erről a 444 írt egy hosszabb cikket akkoriban. Ekkor az országgyűlési képviselő és a polgármester is arra szólította fel az akkori tulajdonost, a General Eelectric-et, hogy adja vissza a strandot az újpestieknek. Ahogy látjuk, ezeknek a tárgyalásoknak sem lett eredménye, mert már akkor tudták, hogy olyan terhet vesznek a nyakukba, amibe mindenki belerokkan: a város és a politikai vezetés egyaránt. 

Ugyanis nem annyi az egész, hogy „vegyük meg az ingatlant, kenjük be sárral, és hagy szóljon!” A vélhetően többmilliárdos vételár megfizetése után a területet gyakorlatilag el kell bontani – a meglévő épületek, a medencék, kiszolgáló infrastruktúra használhatatlan, ráadásul elképesztő mértékben szennyezett a talaj több méteres mélységig, melyet a GE által készített tényfeltárási záródokumentáció is vélhetően alátámaszt. A szennyezettség egyébként a gyárból korábban ide lerakott hulladékból, illetve egyéb idehordott egyéb szemétből fakad.

A napokban megjelent Napi.hu cikke így fogalmaz:

A strandot a gát belső oldalán, mesterséges szigeten létesítették. A szigetet egy híd kötötte össze a Duna bal partjával. A gát létesítésének eredményeként elindult egy természetes feltöltődési folyamat a gáttal elzárt területen, mait az 1950-es évektől fokozatosan mesterségesen is feltöltöttek. A terület az 1974-es évben már teljesen feltöltött. A feltöltésre építési és bontási törmeléktől egyéb ipari eredetű anyagokat, hulladékokat is használtak. A feltöltésben feltételezhetően részt vettek a Váci út melletti ipari, kereskedelmi vállalkozások, és a lakosság is. A strand területén – lakossági kezdeményezés hatására – a hatóság talaj-, talajvíz-mintavételezést írt elő a tulajdonos (akkor még GE Hungary Kft.) részére. A mintavétel eredményeként a detektált érintettség miatt az illetékes hatóság tényfeltárásra kötelezte a GE-t. A tényfeltárási folyamat lezárásaként a területre 2018. 11. 30-ig egy záródokumentáció került benyújtásra a hatóságnak. A hatóság a tényfeltárási záródokumentációt elfogadta, a vizsgálati eredmények alapján az egyedi szennyezettségi határérték megállapításával a környezeti kármentesítést befejezettnek nyilvánította.

A 444 korábban hivatkozott cikkében arról is olvashatunk, hogy az évek folyamán egyetlen komoly érdeklődő akadt csupán az ingatlan megvásárlására, egy holland cég, akik egy aquaparkot szerettek volna létrehozni a strand helyén, de állítólag annyira szennyezettnek találták a talajt, hogy inkább nem vették meg a területet.

A rekultiváció tehát bármilyen munka megkezdése előtt szintén többmilliárdos tételt jelent, nem beszélve az építkezésről. A vásárlásra, a rekultivációra, az építkezésre és a fenntartásra jelenleg semmilyen forrás nem látszik sem a város, de még az állam büdzséjében sem. A Fidesz pedig szórja a tőle megszokott szólamokat a város számlaegyenlegével kapcsolatban, melyhez csak azt fűzzük hozzá, hogy egy város költségvetése 1 évre szól, januártól decemberig. Az, hogy mennyi pénz van egy adott pillanatban egy számlán, csak egy szám, olyan sok információval nem bír – Újpest költségvetése is úgynevezett „nullás”: olyan kiadásokkal terveztek, amekkora a város egész éves bevétele. Tehát ha a Fidesz javaslatot tenne az ingatlan megvásárlására, melynek összegét egyébként nem tudjuk, azt is meg kell válaszolnia, hogy a nyugdíjasoktól, a táborozó gyerekektől, az óvónőktől, bölcsődei dolgozóktól, vagy éppen az útfelújításokból, járdaépítésekből, parkrekonstrukciókból, városfenntartásból, hivatali dolgozók béréből vegye el a városvezetés a forrásokat. És akkor még csak az ingatlanvásárlásról beszéltünk, rekultivációról, strandépítésről, fenntartásról nem.

És ahogy ismerjük a mondást: más f@rkával könnyű a csalánt verni – ezt a Fidesz is nagyon jól tudja. De kampány van, ezt mindenki tudja, látja, érzi.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük