EU: A Facebooknak kell eldöntenie, hogy a jó vagy a rossz érdekek oldalára áll

Európai Unió tech

Új szabályozási rendszert javasol a közösségi médiában Mark Zuckerberg. A Facebook közösségi portált működtető amerikai vállalat igazgatója tegnap az EU vezetőivel találkozott. 

A vezérigazgató javaslatokat tartalmazó csomagot nyújtott át Vera Jourova demokráciáért és átláthatóságért felelős uniós biztosnak, aki előzőleg a Facebookot tette felelőssé a Cambridge Analytica néven elhíresült, adatokkal való visszaéléssel kapcsolatos, 2018-as botrány miatt. Sajtóinformációk szerint, Zuckerberg a találkozó során a gyűlöletbeszéd és a dezinformáció erősebb ellenőrzésének szükségességét hangsúlyozta a közösségi platformokon, de egyúttal felhívta a figyelmet a véleménynyilvánítás szabadságára.

A javaslati csomagban a Facebook vállalat azt emelte ki, hogy a közösségi portálokat működtető vállalatok felelősségére vonatkozó törvények, amelyek büntetik az illegális tartalmak megjelenését „nem passzolnak az internetes környezethez”.

Jourova azt nyilatkozta, hogy megállapodott a Facebook vezérigazgatójával „az adatok és algoritmusok nagyobb átláthatóságának szükségességéről”. Emlékeztette egyúttal Zuckerberget, hogy az EU „szigorú adatvédelmi szabályokkal rendelkezik”, amelyeket az általános adatvédelmi rendelet tartalmaz.

„A Facebooktól azt várjuk, hogy erőteljesen alkalmazza ezeket a szabályokat Európában” – hangsúlyozta. Kiemelte továbbá, hogy az olyan európai internetes szabályozók, mint például a magatartási kódexek jó eredményeket értek el, de a platformok felelőseinek nagyobb kötelezettséget kell vállalniuk.

„A Facebooknak kell eldönteni, hogy a jó vagy a rossz érdekek oldalára áll”

– nyomatékosította.

Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos azt nyilatkozta a találkozó után, hogy a Facebooknak kell alkalmazkodni az európai szabályokhoz, nem pedig fordítva. A javaslatcsomag – véleménye szerint – nem dolgozta ki kellőképpen a Facebook felelősségére vonatkozó előírásokat, és nem tett említést a vállalatnak a piacon szerzett dominanciájáról.

UPDATE:

Soros György, magyar származású amerikai milliárdos Mark Zuckerberg leváltását sürgeti a Facebook éléről – derül ki a Financial Times-nak írt rövid leveléből. Soros szerint a Facebook vezetése Donald Trump újraválasztásában érdekelt. Azt is írja, hogy a Facebook-nak nem lenne szabad politikai hirdetéseket befogadnia, de ezt az amerikai választás előtt is meg fogják tenni szerinte. Hovatovább: kormányzati szabályozásra se lenne szükségük, mert ha akarnák, tudnák szabályozni magukat. Soros emellett Sheryl Sandberg operatív igazgató leváltását is szükségesnek tartja. Soros György írását azután tette közzé, hogy Brüsszelben Mark Zuckerberg Vera Jourovademokráciáért és átláthatóságért felelős uniós biztossal is egyeztetett. Emlékezetes: Jourova korábban komolyan kritizálta Facebookot a Cambridge Analytica-botrány miatt.

Forrás: MTI, eu.org, 24.hu, Financial Times
Fotó: MTI

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük