Ütvecsavarozó rendelés: milyen szempontok szerint válasszak?

színes tech

Az ütvecsavarozót más néven ütvefúrónak vagy éppen ütvefúró-csavarozónak is szoktuk nevezni. A kéziszerszámot legtöbbször a csavarok gyors és hatékony behajtására használjuk, de gyakran a furatok készítéséhez is jól jöhet. Az eszköz általában erős motorral és ütőszerkezettel van ellátva, amely garantálja az erőteljes ütésekkel való munkát. Már csak az a kérdés, hogy milyen típust érdemes választani otthonra. Ebben a cikkben eláruljuk, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni új kéziszerszám beszerzése esetén. 

Ütvecsavarozó használata

Ütvecsavarozót leggyakrabban gyors és hatékony csavarbehajtáshoz alkalmazzuk. Kiváló megoldás fával, fémmel vagy éppen műanyaggal való munkához. Egy nagy teljesítményű szerszám könnyen elvégzi a nehezebb és vastagabb csavarok beillesztését. Erre a profibarkacs.hu weboldalon is kitérnek, ahol az is kiderül, hogy az ütvecsavarozóval fúrási feladatokat is el lehet végezni. Az ütőszerkezet ugyanis lehetővé teszi, hogy könnyedén fúrjunk lyukakat különféle anyagokba, mint a fa, a tégla, a kőfal vagy éppen a fém. 

Ami pedig a könnyű ütéssel nehezített fúrást illeti, egy strapabíró kéziszerszámmal ez is könnyen megoldható. Az eszköz ütőmechanizmusát használhatjuk könnyű ütéssel nehezített fúrásra, mint a fahatású anyagok, valamint a csempe fúrásakor. Ezekben az esetekben a gép jobb hatékonyságot segít elő. Kiváló megoldás továbbá felújítási munkák során, mint a bútorok összeszerelése, a polcok felhelyezése a falra, illetve a falvázak rögzítése és az egyéb építkezési feladatok elvégzése.

Az ütvecsavarozók nagy része akkumulátorral működik, ami mobilitást és kényelmes használatot eredményez. Mivel nincs vezeték, így jóval biztonságosabban végezhetjük el az adott munkákat. Fontos azonban az akkumulátor típusa, illetve annak kapacitása, hiszen ez nagyban befolyásolja mind az üzemidőt, mind pedig a szerszám teljesítményét. A sokoldalú eszköznek minden háztartásban helye van, könnyű kezelhetőségük miatt pedig szinte bármelyik családtag használatba veheti. 

Milyen szempontok szerint érdemes választani?

Mielőtt új műhely szerszám vásárlásába vágjuk a fejszénket, mindenképpen vegyünk figyelembe pár szempontot. Meg kell fontolni, hogy milyen gyakran és milyen feladatokra használnánk, hiszen ettől függ, hogy milyen teljesítményű és nyomatékú ütvecsavarozót kell beszereznünk. A teljesítmény kétségkívül az egyik legfontosabb, amit általában wattban adnak meg. Minél nagyobb, annál hatékonyabban tudja ellátni a feladatát, főleg egy keményebb anyag vagy felület esetén. 

Ami a nyomatékot illeti, ez fejezi ki magának az eszköznek az erősségét. Nem árt, ha elegendő nyomatékkal rendelkezik, hiszen csak így tudja könnyedén behajtani a csavarokat, valamint a rögzített elemeket is könnyebben távolíthatjuk el vele. 

A következő szempont az ütésszám, ami megmutatja, hogy másodpercenként hány ütést tudunk leadni vele. Egyértelmű, hogy minél magasabb az ütésszám, annál hatékonyabb lesz vele a munka, ami különösen fontos kemény és vastag anyagoknál és csavaroknál. Ugyanilyen fontos a sebesség, hiszen a különféle feladatokhoz eltérő sebességre van szükség. Amikor például furatokat alakítunk ki, akkor gyorsabb sebességre kell kapcsolni, míg például egy csavar beillesztése esetén elég lehet lassabbra állítva használni a gépet. 

A súly, az akkumulátor, valamint a kialakítás kérdése

Amikor kézi szerszámról van szó, akkor nagyon nem mindegy, hogy az adott darab milyen súlyban van és mennyire ergonomikus. Ahhoz ugyanis, hogy a munka kényelmes legyen, egyszerűen és hatékonyan tudjuk dolgozni, nem árt, ha olyan modellt szerzünk be, ami kényelmes fogást biztosít, emellett nem túl nehéz, így a kezünk sem fárad el egykönnyen. Mivel ráadásul hordozható darabról van szó, így nagyon nem mindegy az akkumulátor kapacitása sem. A hosszú élettartamú változat alap, hiszen csak így tudjuk gond nélkül elvégezni a feladatainkat. 

Milyen funkciókkal rendelkezzen?

Egyes márkák még arra is ügyelnek, hogy az adott gépet különféle kiegészítő funkciókkal látják el. Egyes darabok rendelkeznek például LED világítással, ami segítséget jelenthet a munkaterület megvilágítása esetén, de akadnak a csavarok könnyű és gyors cseréjét lehetővé tevő gyorstokmányos változatok is egyaránt. A legfontosabb azonban a biztonság és a védelem, így mindig nézzük meg, hogy a szerszám rendelkezik-e túlmelegedés és túlterhelés elleni védelemmel.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük