Egészségügyi államtitkár: nem zárjuk be a kórházakat, hanem áthangoljuk

egészség

A rendszer legyen olyan, mint egy öntisztító sütő. Attól függően, hogy milyen témáról beszélünk, egy-három évente legyen képes önmaga mérésére, az eredményekből tudjon következtetéseket levonni, majd saját maga változásokat generálni – nyilatkozta Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Portfolionak.

Takács szerint alapvető probléma, hogy egy szocialista, fejnehéz kórházi ellátórendszert üzemeltetünk – írja a Portfolionak adott interjút szemléző 24.hu.

„Ezzel szemben egy modern egészségügyi ellátórendszer nagyobb hangsúlyt fektet a megelőzésre, értve ez alatt a szűréseket is, másrészt sokkal több helyben megoldható, definitív ellátást nyújt, aminek az egyik része az alapellátásban történik meg, a másik fele pedig a járóbeteg-ellátásban. Egy ilyen modern rendszerben kizárólag azokat a betegeket fektetjük kórházban, akiknek ténylegesen ott a helyük. Viszont a kórházi struktúra ehhez túlméretezett” – mondta Takács, majd hozzátette: mindenki az ágylábakat számolgatja, de nem az a lényeg, hanem az ellátott esetek száma.

„Az ellátott esetekből a jövőben sem lesz kevesebb, viszont az orvostudomány fejlődésének hála, a kórházban töltött idő jelentősen csökken. Csak egy példa: 30 évvel ezelőtt egy vakbélműtéttel két-három hetet bent kellett feküdni, most szövődménymentes esetben a harmadik-ötödik napon a beteg hazamehet” – hangsúlyozta Takács.

Később szóba került az ellátási profil átalakítása is:

„Az nem járható, hogy a nagyapám három-négy hónapig bent van a vármegyei kórházban, és a nagyanyám hónapokig ingázik a kórházba 60 kilométerről. Ezek a kapacitások azok, amiket a városi kórházakban meg kell erősíteni, ezen dolgozunk. Nem zárjuk be a kórházakat, hanem áthangoljuk a funkcióikat úgy, hogy a lakóhely közelében elérhető, magas színvonalú ellátást nyújtsanak.”

Takács az interjúban még a következőkről beszélt:

– A sebészet egy kifejezetten rosszul finanszírozott szakma: 100 ezer forint bevételt 122 ezer forint ráfordításból tud realizálni.

– A Szent János Kórház a magyar egészségügy állatorvosi lova, az egyik legrosszabb finanszírozási struktúrával rendelkezik.

– Öregszik a háziorvosi társadalom.

– Luxus, hogy 150-200 főre tartunk fent praxist.

– Amíg ezt a fajta finanszírozási módszert tartjuk fent, addig ne is várjuk, hogy fiatalok menjenek háziorvosnak.

– Orvosból abszolút hiány nincs az országban, a szakdolgozóknál ugyanakkor nem ez a helyzet, ott van hiány.

– Az orvosok esetében a töredékére esett vissza a külföldre vándorlás.

– A magánszolgáltató, ha piaci rést lát, nyugodtan üzemeltetheti a CT-jét és az MR-jét. Csak nem a kórház területén.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük