Karácsony Gergely bejelentkezett Tarlós kihívójaként

politika

Az MSZP–Párbeszéd belső fórumain is megerősítette Karácsony Gergely – azaz eldőlt -, hogy vállalja a megmérettetést és kész indulni jövőre az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztáson. Ezzel összefüggésben az atv.hu-nak szocialista források azt is elmondták: az „előtárgyalásokon” felvetődött, hogy, ha Karácsony Gergely indulása hivatalossá válik, akkor viszont a főpolgármester-jelöltségért szintén ringbe szálló MSZP-s Horváth Csabának a zuglói polgármester-jelöltséget ajánlják fel.

Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke megerősítette: ahogy nyilvánosan, úgy belső fórumokon is valóban valóban tárgyaltak róla, hogy Karácsony Gergely részt vesz az ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztáson. Az MSZP természetesen Horváth Csaba jelöltségét támogatja. De számítanak rá, hogy az ellenzéki előválasztáson mások is indulnak, illetve még bejelentkeznek, és Puzsér Róbert és más jelölt/jelöltek is ringbe szállnak.

Az atv.hu információ szerint Molnár Zsolt a Karácsony-Horváth vonatkozásban hangsúlyozta, hogy a cél az – és ezt az MSZP-ben már egyértelművé is tették –, hogy Horváth Csaba és Karácsony Gergely, ha a választás előtt egymással szemben indulnak is, később együtt kell hogy dolgozzanak majd a Fővárosi Közgyűlésben.

Molnár Zsolt már korábban ismertette az előválasztás MSZP által javasolt menetrendjét és módját. Eszerint a szavazók már decemberben, a két ünnep között regisztrálhatnak az előválasztásra. Alá kell írni egy adatkezelési hozzájárulást és egy értéknyilatkozatot, ehhez szükséges a személyes megjelenés, amely után akár online is lehet majd szavazni.

A főpolgármester-jelöltségre aspirálóknak kétezer ajánlást kellene összegyűjteni. Az ajánláskor elkérik a telefonszámot és az e-mail-címet, azok segítségével szúrópróbaszerűen ellenőrzik az ajánlás hitelességét. Szavazni egy hétig, január 28. és február 3. között lehetne a kezdeményezők irodáiban, illetve a főváros öt pontján felállított sátrakban, az eredményt pedig február 3-án állapítanák meg.

A szocialisták jelöltje Horváth Csaba lesz az előválasztáson, indulását az MSZP fővárosi elnöksége és párttanácsa egyhangúlag támogatta. A Párbeszéddel, a Szolidaritással és a Demokratikus Koalícióval is egyeztettek az előválasztásról; utóbbi akkor venne részt, ha valós verseny lesz. A Momentum a májusi európai parlamenti választás után tartaná az előválasztást, ez az MSZP szerint megkésett.

Molnár Zsolt arra biztatta Puzsér Róbert publicistát, aki függetlenként pályázik a főpolgármesteri posztra, hogy ő is vegyen részt az előválasztáson. Puzsér Róbert stábjával már egyeztettek, ugyanakkor az MSZP szerint ellenőrizhetetlensége miatt nem megvalósítható a publicista javaslata, a kizárólagos online szavazás. Személyes részvételre mindenképpen szükség van a regisztrációkor- mondta két hete a szocialista politikus.

Az LMP december 8-án dönt a kongresszusán, hogy támogatják-e Puzsért. Kanász-Nagy Máté azt mondta, több opció van az asztalon, az egyik szerint az LMP elvi támogatásáról biztosítaná Puzsér Róbertet és felhatalmazná a budapesti elnökséget arra, kezdjen tárgyalást az együttműködésről. Végleges döntést azonban csak az európai parlamenti választás után, várhatóan jövő júniusban hoznának.

Információink szerint az MSZP a főpolgármester-jelölti előválasztást mindenképpen szeretné lebonyolítani február elejére, hogy még Orbán Viktor miniszterelnöki országértékelő beszéde előtt bejelentsék, ki lesz Tarlós István ellenfele jövő ősszel.

 

 

Forrás: atv.hu, kép: hvg.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük