Influenza – még nincs járvány, de jó, ha időben reagálunk!

egészség

Az influenza szezon már elkezdődött: minden évben nagyjából októberben kezdődik és késő áprilisig is kitarthat. Azoknak, akik fokozottan ki vannak téve a betegségnek, érdemes időben felvenni az oltást influenza ellen.

Az influenza tünetei általában hirtelenebb érkeznek, mint egy átlagos megfázásé. Tapasztalható láz, lázas érzés, hidegrázás, köhögés, torokfájás, orrfolyás, izom- vagy testtáji fájdalmak, fejfájás és fáradtság. Kevésbé gyakori, de hányás és hasmenés is kialakulhat. Utóbbi főként gyerekeknél jellemző. Érdemes tudni, hogy nem mindenki lesz lázas, ha influenzás.

Amennyiben az a gyanúnk, hogy elkaptuk a betegséget, maradjunk otthon. Kerüljük a másokkal való érintkezést, kivéve, ha orvosi segítséget kérünk. Legalább 24 órán át érdemes kerülni másokat, hogy a láz elmaradjon és ne terjesszük az influenzát. Ismerjük fel, ha sürgősségi helyzet áll fenn – mert influenzával összefüggő komplikációk is kialakulhatnak. Gyermekeknél előfordulhat a gyors vagy nehéz légzés; a bőr kékes elszíneződése; súlyos ingerlékenység; lázzal kísért kiütés; a másokkal való érintkezés elutasítása; folyadék elutasítása. Előfordul, hogy a tünetek javulnak, majd lázzal és súlyosabb köhögéssel térnek vissza.

Felnőtteknél súlyosabb állapotot jelez a légzési nehézség; a fájdalom vagy nyomás a mellkasban vagy a hasban; zavartság vagy szédülés; súlyos vagy tartós hányás; itt is megtörténhet, hogy a tünetek javulnak, majd lázzal térnek vissza és rosszabb köhögéssel.

Az influenza új kezelési lehetőségei

Amerikában az elmúlt 20 esztendőt tekintve első új influenza elleni készítményt engedélyezett a közelmúltban az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (US Food and Drug Administration – FDA): ez a baloxavir marboxil (Xofluza). Az új kezelés három korábbi hatását egyesíti, beleértve az oseltamivir (generikus vagy Tamiflu), peramivir (Rapivab) és zanamivir (Relenza) antivírus szerek hatékonyságát.

A vírusellenes gyógyszerek csökkentik a tüneteket és mérsékelik a betegség időtartamát, 1-2 nappal. Többféle formában kapható, vényre felírandó készítmények: tabletta, folyadék és beszippantható por is létezik belőlük, de akár intravénásan is adhatók. Ezeknek is lehetnek azonban mellékhatásaik –  érdemes konzultálunk orvosunkkal, mielőtt valami újat kipróbálunk. A gyógyszerek szedése egyébként akkor leghatékonyabb, ha már nagyon a betegség elején elkezdjük szedni őket.

 

 

Forrás: napidoktor.hu, borítókép: vancourir.com

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük