Nem lesz karácsonyi tűzszünet Ukrajnában

Külföld

Moszkva szerint „nincs napirenden,” hogy karácsonyra tűzszünetet kössenek Ukrajnával. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt közölte, nem is kaptak erre vonatkozó javaslatot senkitől.

Volodimir Zelenszkij szerda esti videójában azt mondta: a frontvonalon nincs nyugalom, minden egyes napot és métert nagyon nehezen szereznek vissza Oroszországtól. Ráadásul az orosz taktika része az ukrán elnök szerint, hogy közben minden szétlőnek, amit tudnak, hogy csak a pusztulat maradjon utánuk.

Zelenszkij a hét elején már felszólította Oroszországot, hogy kezdje el kivonni a csapatait Ukrajnából karácsonyig, ez lenne az első lépés a békekötés felé. Kedden Peszkov erre úgy reagált, hogy addig nem lesz béke Kijevvel, amíg Zelenszkij el nem fogadja a „realitást,” vagyis el nem ismerik, hogy a szeptemberben „elcsatolt” négy ukrán tartomány jogosan került szerintük orosz ellenőrzés alá.

Katonai elemzők szerint most beállhat a téli holtpont a háborúban, annak ellenére, hogy Donyeckben továbbra is heves harcok folynak: az orosz csapatok Bahmutot próbálják elfoglalni.

(Guardian)

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük