Rekordmagas a dolgozó nyugdíjasok száma

közösség

Miközben egyre szükségesebbnek látszik a hazai nyugdíjrendszer átalakítása , a KSH adatai szerint rekordmagas azon 65 év feletti magyarok száma , akik a nyugalmas időskor helyett inkább tovább dolgoznak – írja az OTP közleménye.

A magyar lakosságnak 2024. februárjára 20 százaléka lett 65 évesnél idősebb, ám a születések száma napjainkban alacsony: a 15 év alattiak aránya mindössze 14,4 százalék – derül ki az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) legfrissebb, áprilisban közzétett jelentéséből,  amely részletesen szól a magyar állami nyugdíjrendszer helyzetéről. Az OECD tagországok átlaga a társadalmi reprodukciót illetően pozitívabb, az idős lakosok 18, míg a gazdaságilag majdan aktívvá váló 15 éven alattiak aránya 17,2 százalék. 

Hazánk nem egyedüliként küzd az alacsony születésszámmal, az elöregedéssel, a nyugdíjrendszer átalakítása számos országban van napirenden. Idehaza egyre több 65 év feletti tér vissza a munka világába, tizenhárom év alatt egyenesen megháromszorozódott a számuk. A KSH legfrissebb adatai szerint 2023-ban 114,7 ezer 65-74 éves kor közötti honfitársunk dolgozott, ami az érintett korosztály 10,1 százalékát jelenti. A 2010-es 3,3 százalék és a mostani eredmény közötti óriási különbség utalhat az állami ellátás összegével való elégedetlenségre, a világjárvány, a háború, az infláció hatásaira is.

„Az elmúlt években számtalan cég nyugdíjas munkavállalók visszafoglalkoztatásában látta a megoldást a munkaerőhiányra, miközben mi is tapasztaljuk ügyfeleink részéről a jövedelem, az állami nyugdíj kiegészítése iránti növekvő igényt. De ez semmiképp sem mehet az egészség kárára. A kulcs az anyagi igényeink korai felismerésében rejlik: ha tudatosan tervezzük meg a pénzügyeinket idősebb korunkra, még gazdaságilag aktív éveinkben, kiszámítható és nyugalmas évekkel számolhatunk – mondja Budai József, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük