Óriási hadgyakorlat lesz Magyarországon

közösség

Évtizedek óta nem látott, komplex hadgyakorlat kezdődik Magyarország nyolc pontján novemberben, ennek során azt is megvizsgálják, hogyan tudnak együttműködni a civil közigazgatással – mondta Böröndi Gábor vezérkari főnök a Magyar Nemzetnek.

A honvédség parancsnoka szerint a hadgyakorlat annak a két korábbi gyakorlatnak a tanulságaira épül, amelyeken keresztül már megnézték „a törzsek, katonák felkészültségét, reagálóképességét”. Ennek tükrében megtalálták azokat a pontokat, ahol „be kell avatkozni”. „Hasonló nagyságú, de éles művelet volt a határkerítés felépítése 2015-ben, amelyet a migrációs nyomás miatt kellett megépíteni és ma is Magyarország biztonságának alapja” – fogalmazott. 

Böröndi Gábor szavaiból kiderült, hogy 

  • idén a tiszti és az altiszti képzésre bevonultak összlétszáma ötszáz fő,
  • a korábban beérkezett Leopard 2A4-esek után hamarosan már a legmodernebb Leopard 2A7-es újabb példányai is az országban lesznek,
  • A Panzerhaubitzer 2000-es önjáró lövegekből 24-et rendeltünk, ebből 23 már beérkezett Tatára.
  • A légierőhöz beérkezett az összes H145M, megkezdődött a nagyobb H225M helikopterek szállítása.
  • Fontos a légvédelmi képesség, a NASAMS telepítése és működőképessé tétele, illetve most aktív és később passzív radarok beszerzésével válik teljessé a légtérellenőrzés.
  • Folyamatban van a hadsereg digitalizációja, az úgynevezett vezetési-irányítási rendszer kidolgozása, hogy a vezérkari főnöki parancsok automatizált módon jussanak le a megfelelő szintre, ha kell, az egyes katonáig. 
  • A Digitális katona program alapján a katonák olyan szenzorokat is kapnak, amelyek a megszerzett információt a vezetési rendszerbe továbbítják, ahol azokat kiértékelik és eljuttatják a hadműveleti parancsnokig vagy a vezérkari főnökig. 
  • A horvátországi helikopterbalesetet még tanulmányozzás, egy ilyen vizsgálat ideje 8-12 hónap.
Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük