Budapesten a 30 alattiak szinte csak garzonokban gondolkodhatnak

Ingatlan

Nem újdonság, hogy a magyar fiatalok számára az egyik legnagyobb kérdést a lakhatás jelenti, főleg ha saját ingatlanra vágynak. Budapestre és a főváros környékére ez különösen jellemző, hiszen egy kisebb lakás is komoly vagyonba kerül, így egy családi ház a legtöbb fiatalnak csupán álom.

Többégük azonban pont a kisebb lakásokat keresi, és elsősorban az alacsony rezsi, a jó tömegközlekedés, valamint a lokáció alapján választanak, méghozzá a garzonok és a 40-50 négyzetméteres, másfél-két szobás lakások között. Zömük csupán felújítandó állapotú lakásban gondolkodhat, az állami támogatást pedig leginkább a 30 fölötti korosztály fontolgatja.

„Elsősorban az úgynevezett középkorosztály aktív, melybe azok is beletartoznak, akik már nem huszonévesek, de még élni tudnak valamely állami támogatás adta lehetőséggel, illetve ugyanebből a korosztályból azok, akik válnak, és élethelyzetük változásából adódóan kisebb lakásba költöznének” – mondta Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan XXI. kerületi és Szigetszentmiklósi irodájának szakmai vezetője.

A 30-50 év közöttiek a legaktívabbak az ingatlanpiacon, ám az 50-55 milliós értékhatárt többnyire ez a korosztály sem lépi át, az értékhatár 30 millió forint körül mozog. Ez a csoport tovább osztható, hiszen sokan vannak közöttük olyanok, akik nem saját használatra, hanem befektetési szándékkal vennének ingatlant – írja közleményében az iroda.

A szakember hozzátette, hogy az előző félévben erősen érezhető volt azoknak a vevőknek a jelenléte, akik a CSOK korábbi feltételei alapján akartak ingatlant vásárolni. Ők szintén a 30 fölötti korosztályba tartozta, rendelkeztek némi tőkével, és leginkább az ingatlanárak megtorpanása motiválta a vásárlási szándékukat.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük