Új otthonfelújítási programot indít a Kormány

gazdaság

Péntek reggel Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára jelentette be az új otthonfelújítási támogatási program indítását, amely célja, hogy elősegítse az energiatakarékos lakóingatlanok számának növekedését Magyarországon. A Portfolio beszámolója szerint a program különösen az 1990 előtt épült családi házak tulajdonosait célozza meg, akik jelentős összegű támogatásra pályázhatnak, hogy felújítsák otthonaikat.

A program keretében a jogosult tulajdonosok akár 6 millió forintos támogatást kaphatnak különböző felújítási munkálatokra, beleértve a szigetelést, nyílászárók cseréjét, a használati melegvíz rendszerének és a fűtésrendszer korszerűsítését. A támogatás egy része vissza nem térítendő, míg a fennmaradó összeg kedvezményes hitel formájában érhető el, melynek törlesztőrészlete 25-36 ezer forint között mozog majd, 8 éven belül történő visszafizetési kötelezettséggel.

A támogatás igénybevételéhez a háztulajdonosoknak 1 millió forint önrészt kell biztosítaniuk, míg a program teljes keretösszege 108 milliárd forintra rúg. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a beruházásoknak legalább 30 százalékos energiamegtakarítást kell eredményezniük, amit energetikai tanúsítványokkal kell igazolni.

Az új program kizárólag azokra az ingatlanokra vonatkozik, amelyek a vezetékes gázhálózathoz csatlakoznak, és a kormány a részleteket a következő hetekben társadalmi egyeztetésre bocsátja. A pályázatok benyújtása várhatóan június elején indulhat el, és a kormány optimista a program sikerét illetően: legalább 127 milliárd forintnyi beruházást és közel 20 ezer családi ház felújítását várnak az elkövetkező időszakban.

Az otthonfelújítási támogatási program egy lépés a zöldebb, energiatakarékos Magyarország felé, és várhatóan jelentős hatással lesz a lakóingatlanok energetikai hatékonyságának javítására, miközben csökkenti a háztartások energiafogyasztását és szén-dioxid-kibocsátását.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük