Tiborczék akarták rátenni a kezüket a SPAR Magyarországra

gazdaság kereskedelem pénz

A magyar üzleti életben jelentős visszhangot keltett, hogy a Rahimkulov család és Tiborcz István is próbált megegyezni a SPAR magyarországi érdekeltségéről, azonban ajánlataikat a cég visszautasította. A VSquare hírlevele szerint ezek az események nemrégiben zajlottak, felvetve a lehetőségét annak, hogy az érintettek együttműködésben próbáltak meg lépni a nagy értékű tranzakció felé.

A magyarországi SPAR iránti érdeklődés nem újkeletű; már a Rahimkulov család is megpróbálta átvenni a vállalat irányítását, és nemrégiben Tiborcz István is hasonló kísérletet tett. Mindkét esetben a cég visszautasította az ajánlatokat, ami kérdéseket vet fel a vállalat jövőbeli irányításával és tulajdonosi struktúrájával kapcsolatban.

A VSquare információi szerint az orosz Rahimkulov család és Tiborcz István korábban már üzleteltek egymással, ami arra utal, hogy lehetséges közös stratégiai terveket szőttek a SPAR megvásárlására. Mindkét fél szoros kapcsolatban áll a magyar kormánnyal, ami további spekulációkra ad okot a lehetséges üzleti és politikai összefonódások terén.

A tárgyalások háttérben zajló politikai dimenziója is érdekes fordulatot vett, amikor Hans Reisch, a SPAR osztrák vezérigazgatója nyilatkozatot tett arról, hogy a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor egy rokonának részesedést kért a vállalatban. Ezen felül az osztrák sajtóban megjelent állítások szerint a magyar kormány „zaklatásai” miatt a cég magyarországi vagyonának egy részét Svájcba helyezték át.

A magyar kormány által bevezetett extraprofitadó és árstopos intézkedések miatt a SPAR az Európai Bizottsághoz is fordult, jelezve, hogy a kormányzati politikák milyen nyomást gyakorolnak a vállalatra. Ezt követően a Nemzetgazdasági Minisztérium és Lázár János, az építési és közlekedési miniszter is bekapcsolódott a kommunikációs háborúba, nyíltan megfenyegetve a vállalatot és felvetve annak lehetőségét, hogy a kormány megvásárolja a SPAR-t.

Válaszként a SPAR Magyarországon maradásának szándékáról biztosította dolgozóit és ügyfeleit, hangsúlyozva, hogy hosszú távú terveik vannak az országban, annak ellenére, hogy a kormányzati intézkedések jelentős terhet róttak a vállalatra.

A helyzet továbbra is feszült, és sokakban felveti a kérdést, hogy a magyar kormány és a nagy üzleti érdekeltségek közötti kapcsolatok milyen hatással vannak a vállalati döntésekre és a piaci versenyre. Az elkövetkező hónapokban várhatóan további fejlemények tárulnak fel a SPAR körüli huzavonában.

Címke:

1 thoughts on “Tiborczék akarták rátenni a kezüket a SPAR Magyarországra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük