A kormány május 4. után beindítja az országot

egészség gazdaság Kormány koronavírus

Senki nem tudja, meddig marad a csúcson a járvány, de muszáj megmozdítani a gazdaságot.

A kihirdetett veszélyhelyzet 43 napján Gulyás Gergely megdicsérte a kormányt az időben hozott intézkedésekért, amelyek lehetővé tették, hogy az egészségügyi rendszer május 3-áig (erre a napra jósolta Orbán Viktor a járvány tetőzését) felkészüljön a tömeges megbetegedésekre. A kormány tevékenysége ráadásul a Miniszterelnökség vezetője szerint kontrollálható, hiszen a parlament ülésezik, az ellenzék kritizálhat. (Azokról a történetekről a miniszter nem beszélt, hogy szakmai felkészültséget igénylő ápolásra szoruló betegeket tettek ki tömegével a kormány.)

A tetőzési dátum becslése egyébként Gulyás szerint pontos, de azt nem lehet megmondani, hogy milyen hosszan lesz a platón a járvány, azaz hány napig lesz csúcson a betegek száma. Annyi biztos, hogy hetekig járványügyi készültségre lesz szükség – így május 3-áig biztos nem lazítanak a szabályokon, például a kijárási korlátozáson. De

a nemzetközi tapasztaltok azt mutatják, el lehet kezdeni terveket készíteni az élet (és a gazdaság) újraindítását,

persze szigorú óvintézkedésekkel (azaz miképp lehet továbbra is kiemelten védeni az időseket, illetve garantálni a különösen veszélyeztetett nagyvárosok biztonságát).

A gazdaság gyors berúgása azért is indokolt a miniszter szerint, mert a kormány statisztikái szerint 51 ezren keresnek állást, miközben pár hónapja még 70 ezer betöltetlen álláshely volt (utóbbi szám 40 ezerre csökkent).    Ami egyébként a gazdaság újraélesztését illeti, az egyik legfontosabb cél nagyberuházások Magyarországra csábítása – például a Samsung-gyár 400-500 milliárd forintos fejlesztést hajt végre Gödön.

Forrás és fotó: Népszava

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük