Főpolgármester: Elindítjuk a tömeges tesztelést Budapesten

Budapest egészség koronavírus önkormányzat

A főváros szerint 20 ezer tesztet tudnak elvégezni. Elsősorban a szociális és idősotthonokban dolgozókat, illetve az intézmények lakóit fogják szűrni.

A Fővárosi Önkormányzat a következő napokban 10 ezer PCR típusú koronavírus tesztet végez el a fővárosi cégeknél és intézményekben.

A főpolgármester a Facebook-oldalán arról számolt be csütörtökön, hogy több mint 20 ezer tesztet szereztek be a napokban. Ebből 10 ezer darab közbeszerzéssel a Kelen Kórház Kft.-től vásárolt IgM/IgG típusú teszt, amelyek felhasználása folyamatos az idősotthonokban és a hajléktalanokat ellátó szervezeteknél. További 10 800 PCR teszt szolgáltatója a Corden International Kft.

Karácsony Gergely közlése szerint eddig nagyjából ezer tesztelésen vannak túl, és hozzátette: a nemzetközi tapasztalatok és a mérvadó egészségügyi szervezetek szerint minél több tesztet kell végezni annak érdekében, hogy megállítsák a járvány terjedését.

A főpolgármester szerint a tesztelésnek kiemelt szerepe van abban, hogy kiderüljön, ki az, aki túljutott már a betegségen és hol tart éppen a járvány, hogy a mostani korlátozó intézkedéseken enyhíteni lehessen. Azt is hozzátette, úgy érzik, a magyar járványügyi hatóságok nem végeznek elég tesztet, és már nem tudnak rájuk várni,

ezért saját forrásból és a Nyílt Társadalom Alapítványok támogatásával elindítják a tömeges tesztelést Budapesten.

Karácsony megjegyezte: a teszteket a főváros a szociális és idősotthonokban dolgozó munkatársakon, gondozottakon és az intézmények lakóin végzik el először.

Forrás: Facebook, hvg.hu
Fotó: Népszava

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük