Tizenöt éves a budapesti híd, mely majdnem Chuck Norris nevét viseli

Budapest Közlekedés

A főváros legészakibb hídját 2008. szeptember 30-án adták át.

A közel két kilométer hosszú és a pillérnél majdnem száz méter magas, Újpest és Budakalász között húzódó híd többek között arról nevezetes, hogy az elnevezési procedúrája a kétezres évek végi letargiába vitt némi vidámságot.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium ugyanis internetes szavazáson akarta megtudni, hogy a magyarok milyen névvel illetnék a 62 milliárdból, elég botrányos körülmények között (rengeteg alvállalkozót nem fizettek ki, nem voltak rendben az engedélyek, azóta sem készült el egyes lehajtója) készült hidat.

A szavazáson igen jól szerepelt Chuck Norris, a B-kategóriás akciófilmek sztárja, és Stephen Colbert amerikai humorista is.

Hogy a paródiába hajló névadó-akció után mégsem lett az országnak (és így a világnak sem) Chuck Norris-hídja, az azért van, mert Magyarországon csak magyar állampolgárságú, s már nem élő személyről lehet hidat elnevezni.

(A Chuck Norris-rajongók persze úgy vélik, igazából minden híd lehetne Chuck Norris híd, ha a mester akarná, de ő nem akarta.)

Így végül a Földrajzinév-bizottság döntött a Megyeri híd név mellett, mint indokolták az új átkelő Békásmegyert és Káposztásmegyert köti össze.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük