Karácsony Gergely bemutatta választási programját: „Jövőt adunk Budapestnek!”

Budapest politika

Szombat délelőtt Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, másfél órás beszédben mutatta be választási programját, melyet a fővárosiaknak szánt a következő ciklusra. Az esemény különlegessége az volt, hogy Karácsony pulpitus és papír nélkül, a színpadon sétálva és állva beszélt, közvetlen kapcsolatot teremtve a hallgatósággal.

A főpolgármester beszédében egy személyes élménnyel kezdte: elmesélte, hogy előző este feleségével egy villamoson utazva találkozott gitározó fiatalokkal, akik Cseh Tamás Budapest című dalát énekelték. A dal egyik sora különösen megragadta Karácsonyt: „maradunk itt, vagy egyszer majd továbbmegyünk?” – hangsúlyozva, hogy ő olyan várost szeretne, ahol a lakók maradnak és boldogok.

Karácsony programjának mottója egy provokatív mondatban összefoglalható: „öt évvel növeljük a városlakóink élettartamát egy egészségesebb világban.” Ez a mondat jól tükrözi a program középpontjában álló egészségügyi és életminőségi fejlesztéseket.

A program fő pontjai a következők:

  1. Egészségügy: A több ezer életet mentő CT- és MR-program folytatása után átfogó ingyenes budapesti szűrőprogramokat indítanak, valamint segítő kezet nyújtanak a gyógyulás útján.
  2. Lakhatás: Az elmúlt 30 év legnagyobb lakhatási programját indítják, amely lakbértámogatással, önkormányzati bérlakások felújításával és üresen álló lakások bevonásával valósul meg.
  3. Rezsitámogatás: A lakásrezsi programot kibővítik, 30 ezer háztartást támogatva a rezsiszámlák mérséklésével.
  4. Közterek és zöldterületek: Több tucat budapesti közteret és utcát alakítanak át és zöldítenek.
  5. Közlekedés: Minden budapesti lakótelepre villamost visznek, új buszok, trolik és villamosok érkeznek, bővítik a kerékpárutak hálózatát, és megduplázzák a Bubi közbringarendszer kerékpárjainak számát.
  6. Közétkeztetés: A közétkeztetést megújítják, egészségessé és fenntarthatóvá teszik.
  7. Energiabiztonság és levegőminőség: Fellépnek az energiaszegénység ellen és javítják Budapest levegőminőségét.
  8. Ifjúsági ösztöndíjak és részvétel: Ösztöndíjprogrammal támogatják a tehetséges fiatalokat, és jogot, valamint beleszólást adnak a város ügyeibe a diákok önkormányzatának.
  9. Kultúra: Támogatják a sokszínű budapesti kultúrát, megvédik a művészet szabadságát.

Karácsony beszédének végén emlékeztetett egy korábbi döntésére, amely során az Andrássy úti fák tövébe a Tarlós-érában letett műfű helyett őshonos magyar növényt, macskamentát ültetett Bardóczi Sándor főtájépítész javaslatára. A főpolgármester kiemelte, hogy a macskamenta szép és ellenálló, mely értékeket ő is szeretné megtestesíteni a város vezetésében.

„Virágzó és ellenálló Budapestet szeretnék, és azt se bánnám, ha én lennék a macskamentás főpolgármester” – zárta beszédét Karácsony, ezzel kérve a választók támogatását az újraválasztásához.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük