Egy volt újpesti iskolát alakítana át a Fővárosi Önkormányzat bérlakásokká

Budapest önkormányzat Újpest

Karácsony Gergely Facebook-oldalán jelentette be nem sokkal ezelőtt, hogy kétmilliárd forint közvetlen európai uniós forrást nyertek a lakhatási problémák enyhítésére. Hozzátette, hogy a Fővárosi Önkormányzat eddig is nagyon sikeres volt a közvetlen európai uniós forrásoknak megszerzésében. Most civil partnerekkel közösen 2 milliárd forintnyi közvetlen brüsszeli forrást szereztünk a budapesti lakhatási problémák enyhítésére – emelte ki a főpolgármester.

A pályázat keretében nulla energiaigényű önkormányzati bérlakások kialakítására, a fővárosi lakásügynökség beindítására és az energiaszegénység csökkentésére szereztünk közvetlen brüsszeli forrást. Köszönöm az eredményes munkát a munkatársaimnak és a civil partnereinek. Nálunk jó helye van az európai adófizetők pénze

– írta Karácsony bejegyzésében.

Ebben jelent fontos előrelépést, hogy a Fővárosi Önkormányzat által vezetett konzorcium mintegy 2 milliárd forint támogatást nyert el egy lakhatási programra az Európai Unió „EUI – European Urban Initiative” városfejlesztési programjában, a New European Bauhaus keretében meghirdetett pályázaton. A pályázati felhívásra az Európai Unió 21 tagállamából összesen 99 pályázat érkezett, a nyertes pályázatok egy több fordulós, szigorú bírálati folyamatban kerültek kiválasztásra – írják.

A közel 5 millió eurós támogatás révén a Főváros által vezetett konzorcium AHA Budapest (Affordable Housing for All) projektje európai szinten is innovatív megoldásokat tesztel a szociális lakhatás kihívásaira adott válaszként, hozzájárulva a város kulturális és ökológiai megújulásához – emelték ki.

A támogatást elnyert lakhatási program alapvető célja a megfizethető, biztonságos és fenntartható lakhatási lehetőségek bővítése. A program keretei között a Fővárosi Önkormányzat konzorciumi partnerekkel együttműködésben egy legalább 20 lakásból álló, közel nulla energiaigényű lakóépületet alakít a IV. kerületi Baross utcában egy hosszú ideje üresen álló volt iskolaépületből, ami rászoruló budapestiek számára biztosít majd megfizethető, fenntartható otthonokat. A pályázat részeként lakásügynökségi, energiaszegénységi és energiahatékonysági módszertani és fejlesztési programokat is megvalósítanak – olvasható a Fővárosi Önkormányzat által kiadott közleményben.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy van egy másik elhagyott iskolaépület is Újpesten, ahol szintén egy ilyen projektet hajtanának végre. De mint megtudtuk, ez két különböző terv, most az egyik jutott el a megvalósítás szakaszába.

Címke:

1 thoughts on “Egy volt újpesti iskolát alakítana át a Fővárosi Önkormányzat bérlakásokká

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük