Mindenkit kirúg a Tungsram az egyik gyárából

gazdaság Újpest

Minden dolgozónak felmondtak a Tungsram hajdúböszörményi gyárában – írtja a Magyar Hang. A lapnak a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének (TDFSZ) helyi elnöke, Elek Zoltán azt mondta, hogy az érintettek 90 százaléka elfogadja a közös megegyezéssel való távozást.

Ahogy november elején az Újpesti Hírmondó is megírta, felszámolási eljárás indult a Tungsram ellen, amit hivatalból rendelt el a bíróság, miután legnagyobb hitelezője, az Eximbank nem fogadta el a cég másodszori adósságrendezési ajánlatát. Ennek nyomán a Tungsram 750 munkavállalójának csoportos elbocsátását jelentette be.

Elek Zoltán azt mondta, hogy ezen a héten még dolgoznak a gyárban, amely az év végén három hétre leáll az új év elejéig. Azután január 13-ig lesz még munka a nagyjából 90 dolgozónak.

Az érintettek megkapják a végkielégítésüket. A legrégebb óta az üzemben dolgozók felmondási ideje februárban jár le.

Az érdekképviseleti vezető szerint a felszámolásának hírét nagy csalódásként élték meg a dolgozók, akik abban reménykedtek, hogy a vezetésnek sikerül egyezségre jutnia a hitelezőkkel. Sőt sokan még mindig bíznak abban, hogy más munkáltatónál, más szerződéssel, de továbbra is az üzemben dolgozhatnak. „A huzalgyártásban máig folyamatos a gyártás, és érkeznek megrendelések. Ha valaki ebben a tevékenységben üzletileg fantáziát látna, hosszú távon is alapozhatna a dolgozókra” – tette hozzá Elek Zoltán.

A Tungsram helyzetével az Újpesti Hírmondó is többször foglalkozott, miután április végén bejelentették, hogy megszüntetik a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, és több ezer dolgozót bocsátanak el több ütemben az év végéig. A létszámleépítés legnagyobbrészt a gyári dolgozókat érintette a cég mind az öt gyárában, Budapesten, Hajdúböszörményben, Kisvárdán, Nagykanizsán és Zalaegerszegen.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük