1600 dolgozót küld el a Tungsram

gazdaság

Megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását a Tungsram, ezért év végéig 1600 dolgozóját elbocsátja – közölte a cég az MTI-vel szerdán.

A közleményük szerint elkerülhetetlen a technológiai váltás, a továbblépés érdekében tervezett létszámleépítés legnagyobbrészt a gyári dolgozókat érinti, mind az öt gyárban.

A gyárak területén továbbra is folyik majd tevékenység, a Tungsram három üzletágra koncentrál majd: az energiatakarékos világításkorszerűsítésre, az alkatrész- és komponensgyártásra, miközben korszerű LED-megoldásokat kínál kültérre, ipari létesítményekbe és alagutakba – közölték.

A Tungsramnál április 11. és 22. között részleges gyárleállások voltak, a dolgozókat szabadságra küldték, a cégvezetés indoklása szerint azért, hogy a vállalat „áttervezhesse kapacitásait a vevői igényekhez képest, és meglévő készleteit is eladhassa„.

Ahogy arra a Forbes rávilágított, a mostani helyzethez többek között a következő körülmények vezettek:

  • a hagyományos, nem energiatakarékos világítástechnika piacának leáldozóban van, a Tungsramnak pedig elsősorban ezen a területen van felhalmozott tudása,
  • betett a koronavírus-válság a cégnek, az első hullámban megrendeléseik jelentős részét, 80 százalékát elvesztették,
  • A jelentős importkitettség miatt különös nehéz helyzetbe került a vállalat a globális alapanyag- és energiainfláció közepette: egy hagyományos izzó önköltsége hatvan százalékkal emelkedett a tavalyi évhez képest az energiaárak növekedése miatt,
  • a februárban kitört orosz-ukrán háború miatt kútba estek az elindított orosz projektek.

Forrás: Portfolio

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük