Ez is eljött: leelőzi a román minimálbér a magyart

gazdaság politika

Egyáltalán nem tévedett nagyot 2017 nyarán az mfor, amikor azt vetítette előre a román minimálbérek növekedési ütemére alapozva, hogy 2 év múlva az ottani összeg leelőzheti a magyart. Nagyon közel kerültünk ahhoz, hogy akár már novembertől magasabb bért vigyenek haza a keleti szomszédunkban.

Romániában ugyanis a múlt héten megállapodtak a szakszervezetek és a munkáltatók képviselői a jövő évi minimálbér-emelés mértékéről, ami a szokottnál korábban, már január előtt hatályba léphet. Eugen Teodorovici pénzügyminiszter vasárnap esti nyilatkozata szerint erről a következő napokban születik döntés.

A megállapodás értelmében a teljes munkaidőben kötelezően adandó legkisebb bér bruttó 1900 lejről 2080-ra emelkedik, ami 9,4 százalékos emelést jelent. A jelenlegi árfolyammal számolva a keleti szomszédunkban dolgozók minimum 144 643 forintért végezhetik a munkájukat szemben a magyar 138 ezerrel.

Persze, egyelőre nagy kérdés, hogy idehaza milyen mértékű minimálbér-emelés történik majd jövőre. Amennyiben ez elmarad a 9,4 százaléktól, akkor minden bizonnyal tartóssá válik a helycsere a képzeletbeli ranglistán. Márpedig erre jelenleg minden esély megvan. Miközben a munkavállalói érdekképviseletek jövőre is tartanák az elmúlt két évre jellemző nagyléptékű emelési ütemet, a munkaadók nem támogatnak kétszámjegyű emelést. Főleg úgy nem, hogy a szociális hozzájárulási adó január helyett leghamarabb júliusban csökkenhet 2 százalékponttal.

A jelenleg ismert nyilatkozatok alapján megállapítható, hogy a munkaadók 5-9, a munkavállalók pedig akár 10 százalék feletti emelést is támogatnának. Eközben Varga Mihály pénzügyminiszter lapunknak úgy nyilatkozott, hogy egy valamivel 10 százalék alatti emelés mindkét fél számára elfogadható lenne. Vagyis függetlenül attól, hogy mikor lép hatályba a román minimálbér-emelés, megvan arra az esély, hogy 2019-ben a román minimálbér leelőzi a magyart.

Értékét tekintve egyébként már megtörtént az előzés: a 2018-as állapot (minimálbér és árszínvonal) alapján ugyanis a román minimálbér bár nominálisan alacsonyabb még a magyarnál, vásárlóerő-paritáson már többet ért. Az ottani alacsonyabb árszínvonal miatt ugyanis több dologra futotta belőle, mint a hazai bruttó 138 ezer (nettó 91 770) forintból.

 

Forrás és kép: mfor.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük