Az újpesti Fidesz megvédte a rabszolgatörvényt

Újpest

Ma tartotta az újpesti képviselő-testület az Újpesti Jobbik által kezdeményezett, az ellenzéki képviselők által támogatott rendkívüli testületi ülését. A téma a rabszolgatörvény újpesti alkalmazása volt. Az ellenzéki képviselők azt szerették volna elérni, hogy az Újpesti Önkormányzatnál, az önkormányzat cégeiben, azok leányvállalatainál, valamint az Újpesten bejegyzett gazdasági társaságoknál ne alkalmazzák a Parlamentben botrányosan megszavazott rabszolgatörvény újonnan bekerült passzusait. Az utóbbi esetében a jegyzőt kérte volna fel, hogy kezdeményezzen párbeszédet az érintett cégekkel. A harmadik határozati javaslat arról szólt, hogy felkérik az újpesti országgyűlési képviselőket, hogy tegyenek meg mindent a Munka törvénykönyv módosításának visszavonásáért.

A beadványt az LMP-s önkormányzati képviselő, Perneczky László vette a nevére. Az ülés déli 12 órakor kezdődött. Először az előterjesztő mondta el, miért kérte a rendkívüli testületi ülés összehívását, vázolta és érvelt a határozati javaslatok elfogadása mellett. Az ügyben körülbelül 40 percet Nagy István fideszes alpolgármester is beszélt, aki nagyrészt a Munka törvénykönyvének idevágó passzusait olvasta fel, és kijelentette, hogy a módosítással valójában a munkavállalókat védik. Hangsúlyozta a szakszervezetek gyengeségét és egyben fontosságát, illetve a munkavállalók önkéntesen vállalt túlmunkára vonatkozó előírásokat. Az ügyben felszólalt még dr. Trippon Norbert, Belán Beatrix és dr. Barrel Zoltán MSZP-s képviselők, Pajor Tibor, a DK-s Berényi Erzsébet valamint Újpest országgyűlési képviselője, Varju László is. A parázs vitában a Fidesz képviselője, alpolgármestere a fekete-fehér törvényszövegre utalt, míg mások annak gyakorlati alkalmazásával próbáltak nyomást gyakorolni.

Úgynevezett „berepülő anyagként” terjesztette elő Nagy István fideszes alpolgármester a kormánypárt módosító határozatait, mely pontosan 5 pontot tartalmazott. Ezeket a módosító javaslatokat a fideszes többség természetesen elfogadta, így az eredetileg beadott határozati javaslatokat ledarálták, és a saját fideszes javaslataikról szavazott a képviselő testület. Többen szóvá tették, hogy a Nagy István alpolgármester által körbeadott módosító javaslat sem tartalmi sem formai követelményeknek nem felel meg, mivel nem volt sem előterjesztő, sem az, hogy melyik határozati pontot módosítják, és aláírva nem volt.

A módosító határozatokkal valójában a helyi Fidesz kiállt a rabszolgatörvény alkalmazása mellett, hiszen megszavazta, hogy: „Újpest Önkormányzatának intézményei és cégei továbbra sem terveznek a Munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. Törvényben meghatározott 250 elrendelhető túlóra mértékénél többet elrendelni, kivéve, ha ahhoz a munkavállaló önkéntesen, írásban is hozzájárul.Ezzel kimondták, hogy ők a munkáltatók pártján állnak, nem foglalkoznak azzal, hogy a magyar munkavállalók 84 százaléka, a fideszes szavazók több mint 60 százaléka elutasítja a rabszolgatörvényt.

Az ügy pikantériája még az is, hogy a helyi Fidesz, kihasználva a rendkívüli ülést, 5. határozati javaslatként a képviselő-testület elé vitt egy nyilatkozatot, melyet ugyancsak elfogadott, miszerint Újpest Önkormányzata elhatárolódik Varju László (de még a nevét sem tudják helyesen leírni – a szerk.) Facebook oldalán meghirdetett „ÁLLJON LE AZ ORSZÁG!” címet viselő hétvégi megmozdulásától. Valamint kiemelik nyilatkozatukban, melyet csak és kizárólag a fideszes képviselők szavaztak meg, hogy a közélet nem játszótér, és az országgyűlési képviselő hagyjon fel az elmúlt napokban mutatott magatartásával. Ezzel kapcsolatban dr. Trippon Norbert MSZP-s képviselő szólalt fel, aki tiltakozott az ellen, hogy Újpest megválasztott országgyűlési képviselőjét a képviselő-testület fideszes többsége lejárassa.

Címke:

2 thoughts on “Az újpesti Fidesz megvédte a rabszolgatörvényt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük