Petíció indult, amiben Szijjártó Péter lemondását követelik az orosz hackertámadások ügye miatt

közélet

Az aHang oldalán aláírásgyűjtés indult, a petícióban azt követelik, hogy a külügyminiszter azonnal mondjon le, illetve indítsanak teljes körű vizsgálatot az orosz hackertámadás miatt, írja a Népszava.

“Orosz titkosszolgálatok által szervezett akcióban több tízezer bizalmas irat, információ, személyes adat került orosz hekkerek, s feltehetően azonnal az orosz állam kezébe. Egy napvilágra került dokumentum beszámolója alapján az oroszok vittek mindent, amit csak tudtak” – áll a petícióban, amit eddig több mint 6500-an írtak alá.

Két évvel ezelőtt a Direkt36 tárta fel, hogy orosz hackerek megtámadták a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium informatikai rendszerét, ezzel számos belső és egyben érzékeny adathoz jutottak hozzá. A Külügyminisztérium akkor ezt kampányhazugságnak minősítette, de nemrég a 444 birtokába jutottak olyan dokumentumok, amelyek egyértelműen bizonyítják, ez igenis megtörtént.

Szabó Hedvig altábornagy, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) akkori főigazgatója 2021-ben a támadásokról szóló jelentésében azt írta, hogy „több mint 4000 munkaállomás és 930-nál több szerver vált megbízhatatlanná”. Mindez azt is jelenti, hogy Putyin hackerei láthatták a külügy levelezéseit, a munkatársak személyes adatait és számos más érzékeny információt.

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat ezenfelül arról is pontosan tudott, hogy oroszok állnak a támadások mögött, hiszen a belső jelentésben a következők állnak: “Az elmúlt időszakban történt támadások a támadási attribútumok révén az APT 28 (orosz, GRU) és APT 29 (orosz, FSB v. SVR) csoportokhoz köthetők.”

444 idén május 13-án, már a dokumentumok birtokában megkérdezte Szijjártó Pétert, hogyan lehetséges az, hogy feltörték a külügy informatikai rendszerét, ő azonban azt válaszolta, hogy neki nincs tudomása orosz támadásokról, amikor pedig szembesítették a bizonyítékokkal azt mondta, hogy „az erre hatáskörrel és képességgel rendelkező szervezetek” megtették a szükséges lépéseket azért. Majd óvatosságra intette az újságírókat feltételezve, hogy valamilyen külső titkosszolgálat segítségével jutottak hozzá a jelentéshez.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük