Tíz éves lesz a Budapest100 – lehet csatlakozni újpesti épületekkel is!

Budapest Újpest

Idén minden fővárosi lakóközösség csatlakozhat a 10. BUDAPEST100 fesztiválhoz, és másoknak is megmutathatja a házat, ahol él, dolgozik.

2020. május 9-10-én rendezi meg a KÉK – Kortárs Építészeti Központ a Budapest100 programot. Ez lesz az egész várost megmozgató, rendhagyó kulturális-építészeti fesztivál tizedik születésnapja, és minden budapesti lakóközösség előtt megnyitják a jelentkezést.  

Azokat a budapesti lakókat és közösségeket várják, akik, amelyek szívesen megmutatnák másoknak is a házat, ahol élnek, dolgoznak. Az épületek kortól és elhelyezkedéstől függetlenül csatlakozhatnak a programhoz. 

A részvétel nyitott kaput és önkéntesekkel közösen létrehozott kulturális programokat (kiállítás a lépcsőházban, koncert az udvaron, séta a pincétől a padlásig) jelent. Az önkéntesek a szervezésben is segítenek.  

A részt vevő közösségek a Budapest100 kutatóitól építészet- és kultúrtörténeti információkat kapnak, amelyek pályázatoknál is értékes kiegészítő anyagok lehetnek.  

A KÉK fotós önkéntesei dokumentálják a ház építészeti részleteit, mai állapotát, ami ugyancsak segíthet a pályázatoknál és a felújításoknál.  

A jelentkezéshez elég január 31-ig kitölteni a regisztrációs kérdőívet, ami automatikusan meghívást jelent az első, február eleji lakótalálkozóra. Itt a szervezők minden lényeges dolgot elmondanak.  

Jelentkezni ide kattintva lehet.

HATÁRIDŐ: 2020 JANUÁR 31., PÉNTEK ÉJFÉL

A Budapest100 évek óta sikeres civil városi ünnep, amely felhívja a figyelmet a körülöttünk lévő város mindennapi értékeire, közelebb hozza egymáshoz a városlakókat, a szomszédokat, a generációkat. A program 2011-ben indult az OSA Archívum és a KÉK – Kortárs Építészeti Központ kezdeményezésére azért, hogy évente egy hétvégén ünnepeljünk együtt az épp abban az évben 100 éves házakkal. 2015-től városrészeket választottak, mert az I. világháború alatt kevés új ház épülhetett. Idén már ismét az egész városból lehet jelentkezni. A cél: bemutatni pincétől a padlásig a házakat, megismerkedni a lakókkal és hozzájárulni új közösségek kialakulásához. 

Forrás: Újpest.hu, Újpesti Hírmondó, Budapest100
Fotó: Budapest100

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük