Ma Nagypéntek van – mit jelentenek a húsvét napjai?

Újpest vallás

Mint tegnap is írtuk: a jelenleg élő generációk aligha találkoztak ilyen különös körülmények között lezajló húsvéttal, mit a mi előttünk áll. A templomok már virágvasárnapkor is zárt ajtók mögött miséztek, de a legkülönösebb helyszín Róma lesz, hol még a háború idején is megtartották a húsvét ünnepét.

Idén erre koronavírus-tilalom miatt nem kerül sor, Ferenc pápa már a virágvasárnapi misét is a lezárt Szent Péter bazilika egyik oltáránál celebrálta, de elmarad a Colosseum körüli körmenet, a megtartott istentiszteletekre pedig ezúttal nem a terrortámadásoktól, hanem vírusveszélytől védve kerülnek sor. Példátlan látvány lesz az üres szent Péter Bazilika – már amennyit láthatunk belőle, hiszen a médiát sem engedik be, és még furcsább lesz majd az üres térnek kiosztott Urai et Orbi áldás.

De addig is vegyik szemügyre, hogy milyen jelentőségeket hordoz az úgynevezett nagyhét, amely virágvasárnappal kezdődött.

NAGYPÉNTEK

Nagypénteken, az egyházi év legcsendesebb napján Krisztus kereszthalálára emlékeznek a keresztények. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleménye szerint a nagypénteki szertartás – amely nem szentmise – három részből áll: az igeliturgiából, a kereszt előtti hódolatból, valamint a szentáldozásból. Ezen a napon a templomokban elhangzik a szenvedéstörténet, a passió, dramatikusan idézve fel Krisztus szenvedését.

Ferenc pápa a földön fekve imádkozik nagypénteki igeliturgiáján a vatikáni Szent Péter-bazilikában 2019. április 19-én.

A szentbeszéd után az egyetemes könyörgések következnek. Az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció a tíz könyörgés után idén a járvány miatt egy tizenegyediket is beiktatott, amelyben megemlékeznek a betegekről, a halottakról és a gyászolókról.

A szertartás második része, a hívek kereszt előtti hódolata idén elmarad a templomokban. A szertartás a miatyánk elimádkozása után az áldozással fejeződik be. A liturgia végeztével a pap teljes csendben távozik a templomból.

Nagypéntek a keresztényliturgiában a húsvét előtti péntek. A húsvét előtti 2. és a farsangi időszak vége utáni 45. nap. Ezen a napon emlékeznek meg Jézus Krisztus kínszenvedéséről, kereszthaláláról és temetéséről, a liturgiában a húsvéti szent háromnap (Sacrum Triduum Paschale) második napja. A nap Magyarországon 2017óta munkaszüneti nap, dátuma március 20-tól április 23-áig változhat.

Összeállította: Újpesti Hírmondó
Fotók: Wikipedia

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük