Alaposan kitömték közpénzzel az újpesti fideszes álcivil politikai szervezeteket

Újpest

Az „Városi Civil Alap 2024” pályázat kihirdetése körül kibontakozó események úgy tűnik, hogy több mint csak átlagos hírek a civil támogatások világából. Az állami támogatások odaítélése, melyek úgy tűnik, hogy kizárólagosan bizonyos „válogatott” újpesti álcivil szervezeteknek jutottak, több mint csak egyszerű véletlen egybeesés.

Először is, ott van a Clarisse Újpest Gyermekeiért Alapítvány, amely 6,5 millió forintos támogatást kapott. A kuratóriumi tagság személyi összetétele, beleértve Dr. Hollósi Antalt és dr. Molnárné Szunyi Barbarát (dr. Molnár Szabolcs volt fideszes alpolgármester felesége – a szerk.) és Kámány Pétert (aki a Fidesz színeiben szokott indulni Káposztásmegyer II-n), kissé emlékeztet egy fideszes találkozóra, ahol mindenki otthon érezheti magát. Érdekes módon ez a szervezet, amely állítólag a gyermekekért dolgozik, pontosan annyi pénzt kapott, amennyi egy kisebb luxusautó ára. Véletlen? Aligha.

Aztán ott van a Fiatalok Újpestért Egyesület, amelyet 8 millió forinttal tömtek ki. Vezetői között található Vajda Ádám, az újpesti önkormányzat egyik bizottságának fideszes delegált tagja, és Renge Zsolt, aki egykoron fideszes önkormányzati képviselő volt, most pedig a Fidelitas budapesti igazgatója. Úgy tűnik, a Fiatalok Újpestért Egyesület nem csak az újpesti fiatalokért, hanem a Fidesz fiatal politikusainak karrierjéért is dolgozik, és ezt most jól meg is hálálták nekik.

A Polgári Újpestért Alapítvány esete talán még érdekesebb. 11 millió forint támogatást kapott egy olyan szervezet, amely nemrég LED-lámpa osztásba keveredett. Az alapítvány önmagában is világító példa arra, hogy a politikai szervezetek mennyire „ragyogóan” tudják felhasználni a közpénzeket. A kuratórium tagjai között megtalálható Bartók Béla, Wintermantel Zsolt és Nagy István, akik mind olyan személyek, akiket nem kell bemutatni az újpestiek számára.

Végül, de nem utolsósorban, az Újpestért Egyesület is részesült a közpénzesőből, 11 millió forinthoz jutottak. A szervezet, amelyet dr. Kató Balázs ügyvéd, az előző önkormányzat „jogi mindenese” képvisel, szintén fontos szereplője az újpesti politikai színtérnek, különösen ha a Fideszhez való kapcsolatát vesszük figyelembe, ugyanis nem egyszer a fideszes önkormányzati képviselők jelölőszervezete szokott lenni.

Összességében tehát, az állam jó előre gondoskodott arról, hogy az újpesti fideszesek által irányított szervezetek ne maradjanak ki a közpénzesőből, éppen időben a következő önkormányzati választások előtt. Az ironikus ebben az egészben, hogy bár ezeket a szervezeteket „civilnek” nevezik, úgy tűnik, hogy a politikai színek itt sokkal erősebben világítanak, mint bármilyen LED-lámpa.

Az eset rávilágít arra, hogy a közpénzek felhasználása milyen könnyen válhat egy politikai eszközzé, amely a helyi politikai erők érdekeit szolgálja. A kérdés tehát nem az, hogy ezek a szervezetek mennyire civil jellegűek, hanem hogy mennyire átlátszóak és etikusak ezek a pénzügyi döntések.

Címke:

1 thoughts on “Alaposan kitömték közpénzzel az újpesti fideszes álcivil politikai szervezeteket

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük