Tetőfedő anyag típusok összehasonlítása: árak, előnyök

tech

A tetőfedés mindig fontos kérdés, ha a átalakításon, felújításon, esetleg építkezésen gondolkodunk. A tetőfedő anyagok típusai azonban igen széles skálán mozognak, mindegyik fajtának vannak előnyei, de figyelembe kell venni a tartósságot az árat, valamint az egyéb tulajdonságait. 

Ebben a cikkben ezeket az anyagot hasonlítjuk össze. Eláruljuk, hogy milyen árakon mozognak, valamint azt, hogy milyen előnyeik vannak. 

Trapézlemez tetőfedés

A trapézlemezek egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Míg évekkel ezelőtt mindenki cserepet, korábban pedig palát választott az otthona fedésére, addig mára nem ritka ez az anyag sem. Erről az aceltrapezlemez.hu weboldalon tájékozódhatsz bővebben.

Magának az anyagnak a felhasználása igen sok előnnyel jár, hiszen költséghatékony, ugyanis adott méretre vetítve jóval olcsóbb, mint a hagyományos megoldások. Egy trapézlemez fedést sokkal kisebb anyagi ráfordítással lehet megépíteni, mint egy cserepet vagy egy hullámlemezt. Nagy előnyük, hogy a méreteket a gyártótól igény szerint rendelhetjük meg, így az átalakítás és felújítás során alig keletkezik hulladék, így azok elszállításáról sem kell gondoskodni. 

A trapézlemez emellett időtálló. A hosszú élettartamuknak hála az anyagot sokkal ritkábban kell javítani vagy cserélni, így időt és pénzt spórolhatunk meg magunknak. De már a beépítés során is időhatékony megoldás ugyanis gyorsabban és könnyebben lehet a felülethez rögzíteni, mint bármely más anyagot. Nem beszélve arról, hogy a tömegük kisebb, így az elemek könnyen szállíthatóak, nem terhelik annyira a szerkezetet sem, ezáltal magának a szerkezetnek az élettartama is megnő. 

Jó hír, hogy mivel masszív anyag, így ideális megoldás napelemek és napkollektorok számára. Adott méret esetében sokkal nagyobb területen lehet napelemet telepíteni, így a rendelkezésre álló teret még jobban ki lehet használni. 

Amennyiben mégsem kerül rá napkollektor vagy napelem, akkor sem kell aggódni, hiszen a felületkezelésnek köszönhetően kevésbé hajlamosak a szennyeződésekre, könnyebben tisztítható, mint az égetett cserép. Jó esetben az eső vagy a hó bőven elég a tető tisztán tartására. 

Cserepeslemez fajták

A cserepeslemez tetőfedés alkalmas megoldás a hagyományos anyagok kiváltására. Általában 0,4-0,5 milliméter vastagságú, hidegen hengerelt acélból készül. Időtálló, mindkét oldala horganyzott, tehát cink alapú felületvédelmet kapott, növelve ezzel az élettartamot. Bár itthon egyelőre egy új technológiának számít, egyre többen jönnek rá arra, hogy csere esetén alternatív és modern megoldást jelenthet az otthonunk felújítása során. 

Előnye, hogy költséghatékony, hiszen adott felületre vetítve igen olcsó választás. A többszörös korrózióvédelem miatt pedig nem kell túl gyakran cserélni. Emellett könnyű a súlya, nem terheli a szerkezetet, nő annak élettartama, ráadásul nem kell hozzá semmilyen drága anyag és sok munka. A nagyobb és egybefüggő elemeknek hála a tető jóval erősebb és merevebb lesz, ráadásul még az eredeti, már meglévő tetőre is ráépíthető, így bontásra sincsen szükség. 

A környezetbarát anyag bármilyen méretben megrendelhető, így kevesebb hulladék keletkezik, a maradékot pedig amúgy is könnyen újra tudják hasznosítani, így a környezetet sem terheljük feleslegesen. A cserepeslemez tetőfedés ráadásul esztétikus, kísértetiesen hasonlít egy hagyományos, cserepes megoldásra, hiszen színben és mintában sem térnek el egymástól. 

Tetőfedés árak

Az árak minden eset a mérettől, az anyagtól függnek. A trapézlemez a legolcsóbb megoldás, gyorsan és hatékonyan lehet vele dolgozni. Ezzel szemben a cserepeslemez drágább viszont vastagabb, ennek ellenére sem terheli a szerkezetet, ráadásul még az ingatlan értékét is növelni tudja. 

Mivel azonban lemezekről van szó, gyakorlatilag bárhol fel lehet őket használni. Minden esetben olcsóbb, gyorsabb és könnyebb a kivitelezése, így alkalmasak ipari, mezőgazdasági épületek esetében, valamint templomoknál és persze családi házaknál egyaránt. A költség- és időhatékony tetőfedés azonban csak szakértő által valósítható meg, csak így érhetjük el a megfelelő eredményt. 

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük