Republikon: Nő a kiábrándultak száma, minden harmadik választónak nincsen pártja

politika

Tovább csökkent a Fidesz népszerűsége, de több ellenzéki párt is vesztett szavazókat. Ezzel párhuzamosan egyre több választó nem talál magának pártot, egyéves csúcson a bizonytalanok aránya – derült ki a Republikon Intézet szeptemberi pártpreferencia-kutatásából, amit a Telexen ismertetünk először.

Folytatódott a Fidesz népszerűségvesztése szeptemberben, a Republikon felmérése szerint a teljes népesség körében egy százalékpontot veszített a kormánypárt (29) augusztushoz képest, míg a pártválasztók körében változatlanul 42 százalékon áll a támogatottságuk. Ez jól illeszkedik az elmúlt hónapok tendenciájába: tavaly október óta már a teljes népesség és a pártválasztók körében is 6-6 százalékpontot veszített a Fidesz–KDNP.

A Fidesz népszerűségének csökkenéséből nem tudott profitálni az ellenzék. A Republikon felmérése szerint a bizonytalanok aránya nőtt csak igazán szeptemberben.

Már háromból egy választónak (32 százalék) nincs pártja, azaz ma többen tartoznak a bizonytalanok táborához, mint ahányan a Fideszre szavaznának.

A legerősebb ellenzéki párt továbbra is a DK, a a teljes népesség körében azonban ők sem tudták növelni a támogatottságukat (12 százalék) augusztushoz képest. A pártválasztók körében egy százalékpontos elmozdulást (18 százalék) tudtak felmutatni.

Szeptemberben ismét beelőzte a Mi Hazánk Mozgalom a Momentumot, a Republikon kutatása szerint a teljes népesség körében 7, a pártválasztók között pedig 10 százalékon állnak Toroczkai Lászlóék. A tízszázalékos plafont az elmúlt egy évben nem tudta átugrani a Mi Hazánk, de két hónapja tartják ezt a szintet.

A Momentum, továbbra sem tud zárkózni a DK-hoz, sőt, Donáth Annáék népszerűsége szeptemberben a teljes népesség körében egy (6 százalék), a pártválasztók körében pedig két százalékponttal (8 százalék) esett augusztushoz képest.

Az MSZP az augusztusi mélypont (4 százalék) után a Republikon szeptemberi felmérése szerint ismét átlépte a parlamenti küszöböt a pártválasztók körében (5 százalék), a teljes népességben pedig változatlanul 3 százalékon állnak a szocialisták.

A Jobbik, az LMP és a Párbeszéd továbbra sem jutna be a parlamentbe, és a jövő júniusi EP-választáson se sok jóra számíthatnak a mostani számok alapján. A Jobbik támogatottsága több hónapos stagnálás után 1-1 százalékponttal esett vissza a teljes népesség és a pártválasztók körében is.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük