Kiderült, ki a legnépszerűbb ellenzéki politikus Magyarországon

politika

Dobrev Klára és Ungár Péter áll a népszerűségi lista élén, az utolsó helyet Gyurcsány Ferenc és Gelencsér Ferenc szerezte meg – derült ki a Závecz Research friss közvélemény-kutatásából, amit az LMP megbízásából végzett. Az ellenzéki pártok szavazói között kiemelkedő Dobrev Klára (63) támogatottsága, de ennél meglepőbb adat, hogy Gyurcsány Ferenc (53) népszerűbb ebben a körben, mint a momentumos Gelencsér Ferenc (48), a jobbikos Gyöngyösi Márton (49) vagy Márki-Zay Péter (47).

Az ország felnőtt népességét reprezentáló felmérés november 14. és 22. között készült, a személyes adatfelvétel során ezer embert kérdeztek meg. Szerintük Dobrev Klára és Ungár Péter a két legnépszerűbb ellenzéki politikus ma Magyarországon, míg a legkevésbé népszerű Gyurcsány Ferenc és Gelencsér Ferenc. 

A válaszadóknak egytől ötig terjedő skálán kellett értékelniük az ellenzéki pártok vezetőit, összesen 13 politikust. Egyes osztályzatot adtak, ha nagyon ellenszenvesnek tartanak valakit, és ötöst, ha nagyon rokonszenvesnek. Ezek átlagát vetítették aztán a kutatók egy százas skálára, és így a kisebb különbségek is jobban látszanak. Závecz Tibor elmondta, hogy 2-3 pont differencia még elhanyagolhatónak számít egy ilyen felmérésben, 4-5 ponttól azonban már érdemes figyelni a különbségeket – írja a Telex.

A felmérésben Dobrev Klára szerepel a dobogó legfelső fokán, a 100 fokú népszerűségi skálán átlagolva 36 pontot szerzett, a sor végén áll Gyurcsány Ferenc és Gelencsér Ferenc, akik 29-29 pontot kaptak. Dobrev mögött egyébként alig maradt le Ungár Péter, Donáth Anna és Kunhalmi Ágnes.

A kutatásból az is kiderült, hogy Gyurcsány Ferenc, Márki-Zay Péter és Dobrev Klára a legismertebb ellenzéki politikusok, míg Gelencsér Ferencnek, a Momentum elnökének és Szabó Rebekának, a Párbeszéd társelnökének a legalacsonyabb az ismertségi mutatója. 

Az ellenzéki pártok szavazói között kiemelkedő Dobrev Klára (63) támogatottsága, de ennél meglepőbb adat, hogy Gyurcsány Ferenc (53) népszerűbb ebben a körben, mint a momentumos Gelencsér Ferenc (48), a jobbikos Gyöngyösi Márton (49) vagy Márki-Zay Péter (47).

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük