Dobrev Klára: Az árakban az első, bérekben az utolsó helyre került Magyarország

politika

Az árakban az első, a bérekben az utolsó helyre került Magyarország az elmúlt 13 évben Európában – mondta a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke szombati online sajtótájékoztatóján.

Dobrev Klára közölte, az „orbáni infláció” miatt a legtöbb élelmiszer ára az elmúlt két évben megduplázódott, és hasonló a helyzet a többi terméknél is. „A kormány okozza ezeket az áremeléseket, ezért a kormány feladata, hogy az áremeléseknek véget vessen” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az áremelkedést ugyan meg lehet állítani, azonban semmi nem lesz ugyanolyan olcsó, mint régen volt.

Hozzátette, hogy az Orbán-kormányt követő kormányoknak egyértelmű a feladatuk: le kell törniük az árakat és emelniük kell a béreket, illetve a nyugdíjakat.

Dobrev Klára szerint a béremeléshez öt kormányzati lépés kell. Az első, hogy Magyarországon is be kell vezetni az európai minimálbér-szabályozást, így legalább 50 ezer forinttal emelkedne a minimálbér. A második az, hogy az államnak is béremelést kell végrehajtania a közalkalmazottak körében. 

Harmadikként említette, hogy a kormánynak segítenie kell a kis- és középvállalkozásokat a béremelésben, ehhez a jelenlegi „multibarát” adórendszert igazságosabbá kell tenni. A negyedik lépés a gazdaságpolitikai szemlélet változása: csak olyan beruházásnak szabad uniós vagy hazai állami támogatást adni, amelynek esetében vállalják, hogy versenyképes béreket fizetnek az alkalmazottaknak. Az ötödik pedig, hogy meg kell erősíteni az oktatást, a szakképzést és a szakszervezeteket, valamint a civil szervezeteket – sorolta a politikus.

Beszélt arról is, hogy tisztában vannak a felelősségükkel; szerintük csak egy szociáldemokrata, kormányzóképes alternatíva tudja elérni, hogy az áremelések országa helyett végre a bér- és a nyugdíjemelések országa legy Magyarország.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük