Energiaválság: Újpest időben beszerezte az energiát, nem kell korlátozásokat bevezetni a kerületben

gazdaság önkormányzat

Az elmúlt napokban folyamatosan jelentek meg az önkormányzati vezetők vészjósló szavai a rezsiköltségek emelkedése miatt. Ennek kapcsán kérdezte meg az ittlakunk.hu az önkormányzatokat, hogyan tudják megoldani a rezsiköltségek kigazdálkodását a kerületben, terveznek-e intézménybezárást vagy egyéb megszorításokat az energiaválság miatt.

Íme Déri Tibor polgármester válasza kérdéseikre:

„Újpest Önkormányzata jelen pillanatban szerencsésnek mondhatja magát, ugyanis a villamosenergia- és gázbeszerzését tavaly egy közbeszerzési eljárás keretében beszerezte. Így előbbi esetén 2023. december 31.-ig, utóbbi esetén 2023 októberéig a tavaly legjobb árat biztosító szolgáltató adja az energiát a szerződés szerint. Számításaink szerint, amennyiben valamilyen okból kifolyólag most kellene a villamosenergiát és a gázt beszereznünk, akkor nagyságrendileg 2-2,6 milliárd forint pluszköltséget jelentene az a városnak, mely gyakorlatilag az önkormányzat kötelezően ellátandó feladatainak jelentős színvonalcsökkenését eredményezné. Bízunk azonban abban is, hogy jövő nyárra, amikor az új eljárásokat kell lefolytatni, az energiapiacon most tapasztalható helyzet mérséklődik.

A jelenlegi helyzetben korlátozásokat önkormányzatunk nem tervez foganatosítani, azonban olyan beruházásokat támogatunk, melyek az energiafelhasználást mérséklik. Több óvodánkban, szakrendelőnkben korszerű LED fényforrásokra cseréltük már a világítást, energetikai felújításokat tervezünk, illetve Óbudával és Szentendrével közösen részt veszünk egy Európai Unió által finanszírozott koncepció kidolgozásában, melynek célja az energiamegtakarítás megújuló energiaforrások felhasználásával, gázfelhasználású kazánok helyett hőszivattyú alkalmazásával, illetve köz- és magánépületek teljes energetikai felújításával.

Reméljük, hogy a koncepció kidolgozása után a megvalósítás felé is el tudunk mozdulni, amihez közvetlen EU-s források állhatnak rendelkezésre, valamint bízunk abban is, hogy a mindenkori kormányzat számára is fontosak lesznek ezek az energetikai beavatkozások.”

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük