Der Standard: Magyarország a teljes sötétség felé tart

Kormány közélet média

Az osztrák lap szerint az Index bedarálása után nem túl rózsásak a kilátások: Orbán Viktor mindent meg fog tenni, hogy további lapokat lehetetlenítsen el.

Az osztrák Der Standard szerint a címben tett állítást támasztja alá az is, hogy jelenlegi formájában bizonyosan megszűnik az ország vezető digitális lapja, az újságírás világítótornya. Így búcsúzik a hírportáltól Csekő Balázs, aki 15 éve él Bécsben, szabadúszó újságíró, miután politológusi diplomát szerzett az osztrák főváros egyetemén. Úgy fogalmaz, hogy az Index intézmény volt, egy életérzés, kulturális kincs, egy hungarikum. A legtöbb magyar az oldalairól értesült a hírekről, pártállástól függetlenül. Naponta másfél millióan kattintottak rá, azaz milliók számára alfának és omegának számított az online kínálatban. Egy egész nemzedék cseperedett fel az anyagain.

Támogatta a gyengéket és pellengérre állította a hatalmasokat, és nem nézte, hogy éppen ki kormányoz. Ahogy az illik egy profi és elfogulatlan orgánum esetében.

De az átvételére nem tegnap indult az első kísérlet, már régóta szálka volt az Orbán-kabinet szemében. Hogy sorsa megpecsételődött, abban alighanem a múlt őszi önkormányzati választások játszották a döntő szerepet.

A Fidesz gyenge eredménye ugyanis ébresztővel ért fel a miniszterelnök számára. Az ellenzék sikerében nem kis része volt a Borkai-féle unga-bunga videónak, amely ugyan másutt jelent meg, de az Index nélkül nem kavart volna ekkora botrányt. Ilyen kényelmetlen helyzet azonban még egyszer nem fordulhat elő.

Forrás és fotó: hvg.hu

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük