Rengeteg rendőrségi eljárás indult a kordonbontós rendbontások kapcsán

közélet rendőrség

Hivatalos személy elleni erőszak, garázdaság, rongálás… a Budapesti Rendőr-főkapitányság számos büntetőeljárást kezdeményezett a Karmelita Kolostornál történt rendbontások miatt – olvasható a rendőrség honlapján.

A Budai vár területén 2023. április 24-én az építési kerítéselemek megrongálása, majd azt követően a rendőröket ért támadás kapcsán a rendőrség hivatalos személy elleni erőszak miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen tett feljelentést a jogellenes gyűlés több erőszakos résztvevőjével, köztük országgyűlési képviselőkkel szemben. A be nem jelentett gyűlés szervezője ellen gyülekezési joggal visszaélés miatt indult szabálysértési eljárás – összegezte a rendőrség a történteket.

2023. május 3-án a kerítéselemek ismételt ledöntése, megrongálása, az építési területre történő jogellenes behatolás és a rendőröket ért támadás miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság hivatalos személy elleni erőszak gyanújával kezdeményezett eljárást a Központi Nyomozó Főügyészségen. Az arcukat maszkkal eltakaró résztvevőkből a budapesti nyomozók eddig tíz embert azonosítottak, közülük hármat már ki is hallgattak az egyesülési és a gyülekezési szabadság megsértése vétség megalapozott gyanúja miatt. Mások festékszóróval rongáltak, valaki a várfalat is lefestette, illetve biztonsági kamerát törtek össze – rongálás bűntett gyanúja miatt eddig három ember ellen indult büntetőeljárás. Garázdaság bűntett miatt is nyomozás folyik, már több mint húsz feltételezett elkövetőt azonosítottak a fővárosi rendőrök – írták közleményükben.

Az építési területet határoló kerítéselemeket 2023. május 9-én reggel újra megrongálták és eltávolították, a Budapesti Rendőr-főkapitányság rongálás miatt indított büntetőeljárást – tették hozzá.

A nyomozások valamennyi bűnügyben folyamatban vannak, melynek során további gyanúsítások várhatók – egészítettek ki mondanivalójukat.

Kiemelték:

A rendőrség mindenki számára biztosítja a békés gyülekezéshez és a véleménynyilvánításhoz való jogot. Nyomatékosan felhívjuk ugyanakkor a figyelmet, hogy aki rendőrökre támad, azzal szemben a határozottan, a jogszabályokban foglalt kényszerítőeszközök alkalmazásával fogunk intézkedni. ​

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük