Hamarosan piacra kerül a Karikó-forint

közösség

Már tervezik a Nobel-díjasok forintérméit, hamarosan bejelentik a piacra kerülésük időpontját.

Két újabb ezüst- és két színesfémérmét bocsát ki – előre tervezetten – idén a Magyar Nemzeti Bank. A korábban meghirdetetteken felül most Deák Ferenc születésének 220. esztendejére, illetve a Kúria alapításának 300. évfordulójára jelennek meg emlékérmék, mondta el az InfoRádiónak az MNB társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója.

Hergár Eszter azt is elárulta, hogy hamarosan ezüstérmét vernek az idén Nobel-díjat nyert két magyar tudós tiszteletére. A Nobel-díjasok érméivel kapcsolatban már zajlanak az egyeztetések a Magyar Nemzeti Bankon belül, tervezik az érmét, és az egyértelműség kedvéért: két különböző érméről lesz szó.

Az ovális érmesorozatot Szent-Györgyi Alberttel kezdték tizenegy éve, tavaly verték Kertész Imréét, és tervezés alatt van Oláh Györgyé is. Hamarosan bejelentik a Karikó- és Krausz-érmék piacra kerülésének időpontját is.

Karikó Katalin egyébként már csak félig lesz „debütáns” az MNB-nél. „Tavaly Karikó Katalin munkásságának elismeréseképpen bocsátottunk ki 15 ezer forint névértékű ezüst- és 3 ezer forint névértékű emlékérmét Karikó Katalin hozzájárulásával az mRNS-alapú vakcinák találmány elnevezésével. Ez egy érdekes forma: egy csúcsára állított, négyzet alakú emlékérme.”

Számítanak rá, hogy az új Nobel-érmék azonnal el fognak fogyni, amint piacra kerülnek, ahogy a korábbi „extra kibocsátásoknál” is történt, például a magyar pásztor- és vadászkutyafajták sorozat erdélyi kopója is azonnal elment 20 ezer példányban, a sorozat kezdő darabja is pár óra alatt elfogyott.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük