A meghurcolt képviselő – Varju László, Újpest megszívlelt harcosa

politika Újpest

Magyarországon ritka az olyan politikus, aki minden politikai vihar ellenére képes megtartani becsületét, integritását és a választói bizalmát. Varju László, Újpest országgyűlési képviselője, és a Demokratikus Koalíció alelnöke, kétségkívül ilyen politikusnak tekinthető.

2018-ban, és ismét 2022-ben Újpest választópolgárai bizalmat szavaztak Varjunak. Mi az oka ennek a kiemelkedő támogatásnak? A választói bizalom nem csak a személyes karizmájának vagy a jó kommunikációs készségének köszönhető, hanem annak az elkötelezettségnek és integritásnak is, amit képviselőként tanúsít.

De miért van most mégis a reflektorfényben? Sajnálatos módon nem egy új törvényjavaslat vagy egy sikeres helyi projekt miatt, hanem mert egy olyan bírósági eljárás részese, amely sokak szerint inkább politikai meghurcolás, mintsem igazságszolgáltatás. Az 2018-as MTVA-székháznál történt események miatt hozták bíróság elé, és most, 2023 novemberében, másodfokon készül megvívni jogi harcát.

Ez a procedúra sokak szemében nem csupán egy egyszerű bírósági eljárás. Sokkal többről van szó. Egy olyan politikai környezetben, ahol a kormány és a médiatulajdonosok szoros kapcsolatban állnak, ahol az állami média gyakran nem a valóságot, hanem egy elfogult narratívát közvetít, ott egy ilyen eljárás is könnyedén átpolitizálódik.

A kérdés az, hogy miért van szükség egy ilyen eljárásra? Ha valóban jogállamiságról beszélünk, akkor a politikai nézetek nem befolyásolhatják a bíróságok működését. Ha azonban a hatalom arra használja fel a jogrendszert, hogy ellenfeleit elhallgattassa vagy megfélemlítse, akkor veszélybe kerül az a demokratikus rendszer, amit Magyarországon évtizedek óta építenek.

Varju László példája nem egyedi. Sok ellenzéki politikus és aktivista került hasonló helyzetbe az elmúlt években. Az ilyen eljárások azonban nem csak az érintetteket sújtják, hanem az egész társadalmat. Megkérdőjelezik a bíróságok függetlenségét és aláássák a polgárok bizalmát az igazságszolgáltatásban.

Újpest választói nem tévedtek, amikor Varju László mellé álltak. Olyan képviselőt választottak, aki nem hagyja magát megfélemlíteni, aki kiáll az értékeiért, és aki minden nehézség ellenére harcol azért, hogy a magyar társadalom igazságosabb, szabadabb és demokratikusabb legyen. Egy olyan politikust, akire minden Újpestinek, sőt minden magyarnak büszkének kellene lennie.

Címke:

3 thoughts on “A meghurcolt képviselő – Varju László, Újpest megszívlelt harcosa

  1. eBasky….ez azért durva egy kicsit

    Magyarországon ritka az olyan politikus, aki minden politikai vihar ellenére képes megtartani becsületét, integritását és a választói bizalmát. Varju László, Újpest országgyűlési képviselője, és a Demokratikus Koalíció alelnöke, kétségkívül ilyen politikusnak tekinthető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük