Ujhelyi István szerint ekkor lehetnek az önkormányzati- és EP-választások

közélet

A független Európai Parlamenti képviselő hétfő reggel a Spirit FM Aktuál című műsorának volt a vendége, ahol a választások mellett a szankciós listákról is beszélt.

Mint ismert, az Európai Unió az orosz-ukrán háború kapcsán újabb, 71 személyt tervez felvenni a szankciós listára, a magyar kormány pedig ebből 3 személyt nem engedne felkerülni. A beszélgetés során azonban Ujhelyi kiemelte, hogy „ezeket az ügyeket az Európai Bizottság nem köti össze”, az Európai Bizottság a magyar jogállamiság vizsgálatát a kormány ezen lépései nem befolyásolják. Emellett arra is emlékeztetett az EP-képviselő, hogy az eddigi szankciók mindegyikét elfogadta a magyar kormány, „ott, ahol szakmailag indokolható kifogása volt Magyarországnak, ott azt a többi tagállam képviselője elfogadta, módosította, vagy éppen kaptunk felmentést”.

Ujhelyi kiemelte azt is, hogy az ellenzéki pártok eltérő stratégiára készülnek a jövő évi EP- és önkormányzati választásokra.

Hozzátette, tudomása szerint július 9-én lesz a szavazás, és szerinte a különböző tagállamok és az Európai Parlament egyeztetése alapján valószínűleg erre az időpontra kell készülni.

„Az önkormányzati választásokon egyszerűen kötelező a közös front kialakítása, hiszen akár 1 vagy 2 erősebbnek számító ellenzéki jelölt, ha elindult, akkor garantált a fideszes győzelem” – mondta az képviselő, aki arról is beszélt, hogy eddig úgy néz ki, mindegyik ellenzéki párt próbálja megmérettetni magát az EP-választáson.

Mint mondja, az ellenzéki szavazóknak azt kell mérlegelni, hogy minden 5 százalék alatti teljesítő párt szavazatai elvesznek. 

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük