Lemondott Fürjes Balázs államtitkár

közélet

Felkérést kapott a magánszférából és a Nemzeti Olimpiai Bizottság tagja is lehet Fürjes Balázs, ezért otthagyja a politikát és lemondott államtitkári, miniszterhelyettesi posztjáról a Miniszterelnökségen.

„Új utakon, új feladatok felé” – ezzel a címmel jelentette be a Facebookon Fürjes Balázs, hogy távozik a kormányból, sőt a politikával is felhagy. Fürjes eddig a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökségen miniszterhelyettes és parlamenti államtitkár volt, ezekről a beosztásairól mond most le, amit – mint írja – a miniszter elfogadott.

Ami pedig az új, immár politikán kívüli munkáját illeti, az kétirányú lesz. Egyrészt – a közelebbről meg nem nevezett – magánszektorból kapott felkérést, másrészt a sport világa is feladatot adhat neki, mivel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagságát is megpályázza a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) felkérésére.

Fürjes választásáról azt írta: „Az ok egyszerű: több olyan új kihívás is jelentkezik egyszerre életemben, amelyeknek szívesen teszek eleget, ám amelyek sokkal több időráfordítást kívánnak és több külföldi elfoglaltsággal járnak, mint amennyit a nemes, de nagyon kötött, az év nagy részében magyarországi jelenlétet megkívánó miniszterhelyettesi munka lehetővé tesz.”

A magánszektorból érkező felkérésről Fürjes nem árult el sokat, csak annyit írt, hogy „izgalmas városépítési feladatokban való részvételről szól”. Megjegyezte, hogy ez „a terep nem idegen nekem, harmincéves pályafutásom felét töltöttem a vállalati világban vezetőként és egy nagy nemzetközi ügyvédi irodában – most visszatérek oda, ahol korábban sok mindent tanultam és ahol, mindig csapatjátékosként, másokkal együtt már egyszer sikerült szép eredményeket elérnem”.

Ami pedig a NOB-részvételt illeti, arról azt írta: „A kihívások másik része a sport világából talál meg. A Magyar Olimpiai Bizottság felkért arra, hogy pályázzam meg a NOB-tagságot. Ez óriási megtiszteltetés!” Az ő bejelentésével egyidőben már a Magyar Olimpiai Bizottság oldalán is megjelent egy tájékoztatás. Eszerint a MOB elnöksége – Gyulay Zsolt elnök és a magyar NOB-tagok, Schmitt Pál és Gyurta Dániel javaslatára – egyhangú döntést hozott:

a MOB felkéri Fürjes Balázst, a Brisbane 2032 nyári olimpiát előkészítő NOB-bizottság tagját, a 2023-as Budapesti Atlétikai Világbajnokság szervező bizottságának társelnökét, hogy nyújtson be pályázatot a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz, állandó taggá választása érdekében. A pályázatról a NOB saját szabályai szerint hoz majd döntést. Az elbírálás idejére nincs semmilyen kötöttség, a nemzeti olimpiai bizottságoknak és más testületeknek sincs delegálási joga a NOB-ba. Tapasztalati alapon a tagjelölti pályázatok elbírálása akár éveket is igénybe vehet.”

Fürjes a Facebook-posztjában azt írta még: „Tizenkét éve folyamatosan dolgozom a kormányban, szép és fontos országépítő munkákban vehettem részt. A bizalmat mindig teljesítménnyel, munkával igyekeztem meghálálni.” Felsorolta a 12 év eredményeit is, eszerint Fürjes büszke többek között a MOME Campusra, a Ludovika Campusra, a Puskás Arénára, az MVM Dome-ra, a Duna Arénára, a Groupama Arénára, a 2021-es budapesti úszó Eb-re, a 2022-es vizes vb-re, az UEFA 2020 labdarúgó Eb budapesti részére és „a budapesti városépítő munkára”.

Címke:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük